♦ Piaţa locală este acum o piaţă de consum de modă, însă multă vreme a fost şi unul dintre cei mai importanţi producători, România fiind supranumită croitorul Europei ♦ În prezent, ea şi-a pierdut acest statut, după ce mii de fabrici s-au închis în ultimii ani, producătorii şi retailerii de îmbrăcăminte şi încălţăminte migrând către state din Asia, din Nordul Africii şi din afara UE, în căutare de salarii mai mici decât cele locale.
În 2023, România a produs textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare de puţin sub 23 de miliarde de lei, cu circa 125.000 de salariaţi, în domeniu activând 9.400 de companii. E vorba de firmele care şi-au depus rezultatele pe anul trecut şi care şi-au declarat unul dintre următoarele trei CAEN-uri – 13 - Fabricarea produselor textile, 14 - Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi 15 - Fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie şi încălţăminte.
Doar în ultimul an, această industrie a pierdut 1,4 mld. lei ca încasări, adică un declin de 5,8%, iar asta într-un 2023 marcat de inflaţie şi de preţuri mai mari, chiar şi pentru producătorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Aşadar, în volume, adevăratul indicator privind mersul lucrurilor, declinul este chiar mai puternic.
Tot în 2023, numărul de salariaţi din domeniu a scăzut cu 8.000 (adică 6%), iar numărul de firme cu 1.000 (respectiv 9,5%). Declinul pe linie confirmă de fapt o „boală“ îndelungată a acestui domeniu, o suferinţă ce datează de circa 15 ani.