Companii

Producţia industrială a crescut cu 4% în semestrul I 2018, dar a scăzut în iunie cu 0,9%

Producţia industrială a crescut cu 4% în semestrul I...

Autor: Tudor Ionescu

10.08.2018, 10:13 57

Producţia industrială a crescut în semestrul I 2018 cu 4%, dar în luna iunie 2018, comparativ cu luna mai, a scăzut cu 0,9% ca serie brută pe fondul unei scăderi de 1,5% a industriei prelucrătoare, arată datele comunicate vineri de Institutul Naţional de Statistică - INS.

„În luna iunie 2018, comparativ cu luna mai, producţia industrială a scăzut cu 0,9% ca serie brută pe fondul unei scăderi de 1,5% a industriei prelucrătoare. În schimb, a crescut cu 4%, industria extractivă şi cu 1,8% producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, arată un comunicat al INS.

Tot comparativ cu luna mai, producţia industrială a crescut cu 1,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Această evoluţie a fost determinată de o creştere cu 6,8% a industriei extractive, de o creştere de 2,3% a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi de creşterea cu 1,2% a industriei prelucrătoare.

Comparativ cu luna iunie 2017, producţia industrială a crescut ca serie brută, în iunie 2018, cu 4,6%, pe fondul unor creşteri înregistrate de industria prelucrătoare (creştere de 5,3%) şi a industriei extractive (creştere de 5,1%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, a crescut cu 6,7% şi producţia industrială ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe fondul unei creşteri de 8,5% din industria prelucrătoare si a uneia de 4.8% a industriei extractive. A scăzut, însă, cu 0,2% producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

În sfârşit, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, comparativ aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia industrială a fost mai mare cu 4% ca serie brută şi cu 5,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO