Companii

Producţia industrială a crescut la opt luni cu 8,2%, după creşteri în sectorul prelucrător, extractiv şi energetic

Producţia industrială a crescut la opt luni cu 8,2%,...

Autor: Roxana Rosu

12.10.2017, 09:34 133

Producţia industrială a crescut în primele opt luni ale anului cu 8,2%, ca serie brută, cu un avans de 10,3% în august, faţă de perioada similară a anului trecut.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea la opt luni a fost de 8,9%, în timp ce în august producţia industrială s-a majorat cu 9,8%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Faţă de luna precedentă, producţia a scăzut în august ca serie brută, cu 8,9%, şi a crescut cu 2% ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Potrivit datelor statistice, avansul din primele opt luni a fost determinat de creşterile din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+8,9%), industria extractivă (+5,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,8%).

În luna august, scăderea  de 8,9% a fost generată de diminuarea producţiei din industria prelucrătoare (-10,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 8,3%, respectiv cu 0,6%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia din august a  fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%. Industria extractivă şi industria prelucrătoare au crescut cu 6%, respectiv cu 2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,3%, susţinută de creşterile industriei extractive (+18,7%) şi industriei prelucrătoare (+11,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,6%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria extractivă (+18,4%) şi în industria prelucrătoare (+11,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO