Companii

Prof. Dr. Anca Coliţă, Manager, Institutul Clinic Fundeni: Ar putea exista o structură regională care să se ocupe de problemele tehnice din spitale. E mai costisitor să rezolvăm lucrurile punctual

ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22

Prof. Dr. Anca Coliţă, Manager, Institutul Clinic...

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.09.2022, 10:17 165

Spitalele româneşti au nevoie de mai mulţi ingineri şi IT-şti care să asigure suportul tehnic şi buna funcţionare a aparatelor medicale, iar dezvoltarea unei structure regionale care să se ocupe de problemele tehnice ar fi o soluţie viabilă, consideră Prof. Dr. Anca Coliţă, Manager, Institutul Clinic Fundeni.

„Ar putea exista o structură regională care să se ocupe de problemele tehnice. Noi avem un singur inginer, un al doilea post de inginer cu specilitate pe aparatură medicală a fost ocupat prin concurs de un tânăr care după 6 luni a decis că nu mai vrea să colaborăm. E foarte dificil ca un singur om să poată acoperi toată gama de aparatură înalt tehnologizată dintr-un spital. Fără discuţii ar trebuie să discutăm şi despre personalul tehnic din spitale, inginerii şi IT-ştii ar trebui să fie mai numeroşi şi cred că ar fi necesară şi exitenţa unei structuri tehnice, să spunem, care să acorde consultanţă spitalelor din Bucureşti, spre exemplu. Această structură ar putea alege şi ar putea şti care sunt necesităţile din spitale, ar putea veni cu soluţii, şi cred că ar fi un pas înainte”, a spus Prof. Dr. Anca Coliţă în cadrul conferinţei ZF HEALTH & PHARMA SUMMIT '22.

 

Ce a mai spus Prof. Dr. Anca Coliţă

Un alt lucru important care trebuie rezolvat este controlul infecţiilor intraspitaliceşti. O problemă a spitalelor din lumea întreagă, dar în România infrastructura învechită creează probleme foarte mari.

Împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie am intrat într-un proiect coordonat la nivel European care are ca intenţie ducerea şi înregistrarea corectă a cazurilor nosocomiale din spitale. Pentru că fenomenul subraportării infecţiilor nosocomiale din spitale este o problemă. Şi vrem să avem control.

Vrem să obţinem finanţare pentru a face un laborator de microbiologie la standarde înalte, care să permită pacienţilor care sunt cu depresie severă să avem un diagnostic rapid şi corect, crescând astfel şansa pancietntului de a primi un tratament adaptat.

E important să avem o staţie centrală de sterilizare, la standardele actuale, pentru că staţiile vechi sunt depăşite din punct de vedere tehnologic.

Numărul de paturi pentru terapie intensivă a fost o provocare în pandemie şi asta s-a tradus în reducerea accesului la serviciile medicale ale altor pacienţi. Trebuie să găsim soluţii şi să lărgim spaţiile de cazare şi să avem camere sterile, care pot fi adaptate ca să putem proteja cu adevărat şi pacienţii şi personalul medical.

Sunt soluţii de finanţare, dar trebuie să înţelegem că sunt dificil de accesat pentru că în general numărul de persoane implicate dintr-un spital în aceste proiecte este foarte redus. Doar cu ajutorul unei echipe bine motivate putem duce la capăt un astfel de proiect. Asta este o problemă cunoscută, faptul că personalul este mult subdimensionat.

Serviciile pe ambulatoriu trebuie decontate pentru ca spitalul să fie interesat să facă asftel de activităţi. La acest moment, cel puţin la noi în spital, unde sunt servicii medicale de nişă, noi trebuie să ducem o activitate intensă, să monitorizăm pacienţii. Avem nevoie de un ambulatoriu foarte bine dotat şi organizat. Acum unele servicii din ambulatoriu sunt decontate puţin. Trebuie să mutăm activitatea în ambulatoriu pentru că pacientul român nu doreşte să stea în spital şi nu trebuie să stea în spital. Unele afecţiuni beneficiază de decontare aproape de valoarea corectă, dar sunt afecţiuni şi cu risc mare iar decontarea e 0,21 puncte si nu acoperă cheltuielile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO