Companii

Profi a platit 7,5 mil. euro pentru reteaua Albinuta

10.01.2008, 17:17 33

Retailerul Profi, care face parte din grupul francez Louis Delhaize, a platit aproximativ 7,5 mil. euro (25,2 mil. euro) lituanienilor de la Maxima LT pentru preluarea retelei de magazine Albinuta, potrivit unor date din Monitorul Oficial.
Tranzactia a fost realizata in luna iulie a anului trecut, insa partile implicate nu au precizat la acea data valoarea achizitiei. Caius Crisan, directorul general al Profi Rom Food, operatorul Profi, a declarat pentru ZF ca suma platita pentru preluarea magazinelor Albinuta a luat in calcul atat valoarea vanzarilor retelei, cat si alte elemente - printre care lichiditatile provenite din tranzactii imobiliare.
In cursa pentru preluarea retelei Albinuta, care cuprinde 9 magazine in Capitala, s-a aflat si fondul elen de investitii Global Finance, care opereaza in prezent reteaua de supermarketuri La Fourmi. Acesta a inaintat o oferta apropiata de cea a retailerului Profi. Preluarea Albinuta a dus afacerile Profi la peste 100 mil. euro anul trecut, dintre care circa 26 mil. euro reprezinta vanzarile in magazinele preluate.
In acest an, cifra de afaceri a Profi Rom Food ar putea trece de 140 mil. euro, potrivit estimarilor lui Caius Crisan.
In 2006, Profi Rom Food a inregistrat o cifra de afaceri de 44,5 mil. euro, conform datelor raportate de companie.
Francezii nu au rebranduit magazinele Albinuta, insa au schimbat oferta magazinelor si au listat produse marci proprii in unitatile preluate. Profi se va extinde in acest an in Bucuresti si cu propriul brand de magazine, Profi, avand planificata deschiderea unei unitati in cartierul Militari, in luna februarie. Investitia in acest magazin, care va fi amplasat intr-un spatiu inchiriat, este estimata la 0,5-0,6 mil. euro.
Compania Maxima Lt a deschis primul magazin pe piata romaneasca in anul 2005, ajungand in 2007 la o retea de 9 unitati si peste 350 de angajati. Vanzarea magazinelor a insemnat exit-ul retailerului de pe piata locala, acesta urmand sa-si dezvolte operatiunile in tarile baltice si in Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO