Companii

Profi s-a îndatorat în anul vânzării pentru a pompa bani în expansiune

Autor: Cristina Roşca

09.11.2016, 00:07 6606
Lanţul de supermarketuri Profi a ajuns la jumătatea acestui an la un grad de îndatorare, măsurat ca raport între datorii totale şi capitaluri proprii, de 4,6, cu aproape 65% mai mare decât în anul anterior şi peste media indus­tri­ei, care este la 3,2. Compania, în jurul căreia se poartă dis­cuţii avansate de preluare, s-a împrumutat în 2016 pe ter­men lung pentru a-şi finanţa expansiunea, doar în ultimul an fiind deschise circa 100 de magazine.

La jumătatea anului compania ajunsese la datorii totale de 717 mil. lei, din care 173 mil. lei pe ter­men mai mare de un an. Datoriile totale au crescut cu 16,5%, însă datoriile pe termen mai mare de un an s-au triplat. Mai mult, capitalurile proprii au scăzut cu aproape 30%, la 156 mil. lei, semn că retailerul a apelat mai mult la surse externe de finanţare. Datele financiare ale Profi disponibile la Ministerul de Fi­nan­ţe arată că în ultimii ani compania s-a împrumutat tot mai mult la bănci şi alte instituţii de creditare, în special în 2014 şi 2015.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO