Companii

Profit pe jumatate la Uztel Ploiesti

24.02.2003, 00:00 48

Compania Uztel Ploiesti, producator de utilaje si instalatii petroliere, a avut anul trecut un profit net de  350.000 de dolari, aproape jumatate fata de cat a realizat in 2001: 679.000 de dolari.
Oficialii companiei spun ca recesiunea economica mondiala, ale carei efecte s-au facut simtite in cursul anului 2001, a crescut in intensitate anul trecut, lucru care a influentat comenzile societatii ploiestene din partea partenerilor externi traditionali.
Venituri totale ale companiei au fost anul trecut in valoare de 30 milioane de dolari (999,81 miliarde de lei), in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 29 milioane de dolari.
Pentru acest an sunt prevazute investitii de 10,08 miliarde de lei (circa 300.000 de dolari), cu 15,47 miliarde de lei mai mici fata de anul trecut. In plus, compania isi va reduce personalul cu 130 de persoane, urmand sa ajunga la 1.323, astfel incat productivitatea muncii este prognozata sa creasca.
"Anul 2002 a insemnat desfasurarea unei ofensive sustinute pentru patrunderea pe noi piete specifice utilajului petrolier, in special in zonele in care detinem informatii referitoare la intensificarea exploatarii zacamintelor petroliere. Aceasta ar insemna cresterea capacitatii de absorbtie a respectivelor piete, inclusiv pentru partea de utilaj petrolier, domeniu in care Uztel si-a creat deja un renume. Ne gandim chiar la abordarea unor forme considerate noi pentru activitatea de pana acum a Uztel pe aceste piete, mergand pana la transferul tehnologic si cooperarea cu firme locale pentru executarea in comun de produse si subansamble", a spus Ion Dinu, directorul general al societatii.
Actionarul majoritar al societatii este Autoritatea pentru Privatizare care detine 76,87% din actiunile societatii ploiestene, 23,12% detinand actionarii in urma Programului de Privatizare in Masa.
Anul trecut, APAPS a organizat o licitatie pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni si a primit oferte din partea societatilor Ispar Valenii de Munte, Petroconstruct Pitesti, Asociatia Uztel Ploiesti si Nuclearmontaj Bucuresti. In urma analizarii ofertelor, singurul ofertant ramas in cursa este Asociatia Uztel, cu care APAPS a anuntat, la finele lunii ianuarie, ca se afla in negocieri. Societatea ploiesteana este inclusa in prgramul international de privatizare PSAL
Uztel a luat fiinta in anul 1904, sub denumirea de Societatea Romano-Americana, care, in anul 1958, a fost nationalizata. Obiectul principal de activitate consta in producerea si comercializarea de ansamble, subansamble, utilaje si instalatii petroliere; armaturi industriale; pompe pentru distribuit carburanti, pompe de noroi si alte piese de schimb pentru utilaj petrolier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO