Companii

Profitul Transgaz a crescut anul trecut cu 4%, la 392 milioane lei

Profitul Transgaz a crescut anul trecut cu 4%, la 392 milioane lei

Autor: Stefan Musgociu

15.02.2012, 09:25 359

Profitul net al Transgaz (TGN) a crescut anul trecut cu 4,2%, la 392 milioane lei (92,5 milioane euro), în principal datorită majorării cantităţii de gaze transportată, iar cifra de afaceri a urcat cu 2,7%, la 1,348 miliarde lei (318,1 milioane euro).

Compania naţională de transport al gazelor naturale a înregistrat în anul 2010 un profit net de 376,3 milioane lei şi o cifră de afaceri de 1,313 miliarde lei.

Veniturile totale au avansat anul trecut cu 6,5%, la 1,466 miliarde lei (346 milioane euro), iar cheltuielile au urcat cu 7,2%, la 991,7 milioane lei (234 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare preliminate transmise miercuri de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În anul 2010, Transgaz a consemnat venituri de 1,376 miliarde lei şi cheltuieli de 925,2 milioane lei.

Compania menţionează că majorarea veniturilor a fost determinată în principal de creşterea cantităţii de gaze transportată şi de avansul veniturilor financiare din diferenţe de curs şi dobânzi, precum şi a veniturilor din amenzi şi penalităţi.

În acelaşi timp, cheltuielile au avansat ca urmare a creşterii costurilor cu unele mijloace fixe determinate de punerea în funcţiune a unor obiective de investiţii şi majorarea cheltuielilor cu personalul pentru corelarea creşterii salariale cu avansul productivităţii muncii.

Totodată au urcat şi cheltuielile de exploatare pe seama diminuării încasărilor de la clienţii provizionaţi şi a constituirii provizionului aferent fondului de participare a salariaţilor la profit.

Alt factor care a dus la majorarea cheltuelilor a fost reprezentat de scăderea cantităţilor de gaze naturale reprezentând consumul şi pierderile tehnologice comparativ cu anul precedent, potrivit Transgaz.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 73,51% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de aproape 15%. Statul vrea să vândă în acest an un pachet de 15% din titlurile Transgaz printr-o ofertă secundară.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Florin-Laurenţiu Vlădan, spunea la mijlocul lunii decembrie că oferta ar urma să se deruleze în perioada martie-aprilie.

Acţiunile Transgaz au înschis şedinţa de marţi la preţul de 242,5 lei, în scădere cu 0,82%. La această cotaţie compania are o capitalizare de 2,855 miliarde lei (673,7 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO