Companii

Profitul Uzinexport, in scadere de 88%

11.09.2003, 00:00 54

Uzinexport, companie cu un capital social de 14 miliarde de lei, a reusit in prima jumatate a anului sa obtina un profit de 32,4 miliarde de lei (aproape un milion de dolari). Profitul este insa mult mai mic fata de perioada similara a anului anterior, mai precis in scadere cu 88%. In primul semestru al anului trecut, societatea inregistra un profit de 247 miliarde de lei.
Compania este specializata in tranzactii legate de  proiecte industriale complexe. Cele trei domenii in care Uzinexport este specializata sunt fabricile de ciment si alte componente ale industriei materialelor de constructiii, industria metalugrica, alaturi de santiere navale si constructia de nave. Proiectele derulate de companie in ultimii ani include beneficiar din tari cum ar fi Germania, Croatia, Egpt, Siria sau Iran.
Principala diferenta dintre profitul din prima jumatate a anului trecut si profitul din acest an a fost reprezentata de scaderea drastica a veniturilor financiare, mai precis ceel din diferentele de curs valutar pentru exporturile realizate. Veniturile din diferentele de curs au adus in prima jumatate a anului trecut 400 miliarde de lei (12 milioane de dolari), in timp ce in primul semasteu al acestui an au insemnat mai putin de 4 miliarde de lei. Conducerea companei afirma la finalul anului trecut ca astfel de venituri provin de fapt din actrivitatea de baza a companei, comertul exterior.
Uzinexport este principala companie a grupului Uzin, care mai cuprinde companiile Iprolam, Uzinengeneering, Ptetrolam Commet si Hidrojet, care activeaza in proiectarea consulatanta si productia de echipamente industriale. Uzinexport mai este actionar minoritar si la alte companii dinre care trei banci: Finansbank, Banca tiriac si Banca Romaneaca.
Profitul net inregistrat de Uzinexport a fost in prima jumatate a anului mai mare decat cifra de afaceri, care s-a ridicat la 30,4 miliarde de lei. Vanzarile realizate de Uzinexport in aceasta perioada au fost mai mici in termeni nominali cu 65% fata de prima jumatate a anului trecut. Profitul este mai mare decat cifra de afaceri pentru ca provine din venituri financiare si alte venituri exceptionale. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO