Companii

Profiturile IAR au luat altitudine

16.05.2005, 19:30 36

Compania IAR Ghimbav, specializata in constructia si intretinerea aeronavelor, a raportat pentru primul trimestru al acestui an obtinerea unui profit net de 25 de miliarde de lei (674.000 de euro), nivel de sapte ori mai ridicat decat cel din perioada similara a anului trecut.

Principalul motor al acestei cresteri l-a reprezentat majorarea productiei vandute, cifra de afaceri realizata de companie in primele trei luni ale anului ridicandu-se la peste 5,2 milioane de euro, comparativ cu 3,1 milioane de euro in aceeasi perioada a lui 2004.

Veniturile din exploatare au totalizat 9,8 milioane de euro, iar cheltuielile au fost de 9 milioane de euro, rezultand un profit din exploatare de 0,8 milioane de euro, fata de o pierdere de 0,6 milioane de euro la sfarsitul lui martie 2004. In primul trimestru al anului trecut, compania beneficiase de un rezultat financiar foarte bun, care a acoperit pierderile din exploatare.

IAR a incheiat in urma cu doi ani un contract cu armata Emiratelor Arabe Unite pentru modernizarea a 25 de elicoptere Puma, contract ce urmeaza sa fie finalizat in 2007. Aceste proiecte presupun o colaborare internationala complexa, in cadrul careia compania are rol de integrator si contractor general.

IAR Ghimbav detine si 49% din actiunile Eurocopter Romania, societate mixta cu capital romano-francez, infiintata in 2002 impreuna cu Eurocopter SAS, care controleaza 51% din actiuni. In iulie anul trecut Eurocopter Romania a dat in functiune o hala la Brasov unde se ansambleaza elicoptere EC 135 si EC 165.

Societatea IAR Ghimbav a rezultat din divizarea companiei IAR Brasov in trei societati distincte. Celelalte doua societati rezultate in urma acestui proces sunt Constructii Aeronautice, care produce si repara avioane, si Top Therm, specializata in productia de tamplarie PVC cu geamuri termopan.

Actionarul majoritar al IAR Ghimbav este Ministerul Economiei si Comertului, cu 64,9% din actiuni, principalii actionari minoritari fiind Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si SIF Transilvania, care detin 7,3%, respectiv 4,6% din actiuni.

Actiunile IAR Ghimbav sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 11.000 lei/actiune. Capitalizarea Bursiera a companiei este de 5,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO