Companii

Proiect de 4 mld. euro, sistat. Cine sunt investitorii interesaţi de construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Proiect de 4 mld. euro, sistat. Cine sunt investitorii...

Autor: Alexandra PELE

01.03.2013, 12:11 1623

Guvernul a primit mai multe oferte de la investitori interesaţi să finanţeze construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă, susţine ministrul Constantin Niţă, însă directorii celor mai mari companii care activează în sectorul energetic din România se arată mai puţin optimişti cu privire la posibilitatea dezvoltării proiectului evaluat la circa 4 miliarde de euro.

Ionel Bucur, directorului centralei de la Cernavodă, susţine că, în prezent, se pregăteşte o vizită în China, unde vor avea loc noi discuţii cu reprezentanţii China Guandong Group, companie care s-a arătat interesată să investească în România încă de la sfârşitul anului 2011. Guandong Group operează circa 4.000 de MW de capacitate nucleară, în timp ce unităţile nucleare de la Cernavodă, respectiv reactoarele 1 şi 2, au o capacitate totală de circa 1.400 de MW, asigurând 20% din producţia de energie a României.

"Demersurile se fac la minister. S-au tot făcut, s-au trimis invitaţii, s-au făcut prezentări. Se fac în prezent nişte aranjamente pentru China, pentru o deplasare acolo. Există o companie care şi-a manifestat şi în trecut interesul pentru reactoarele 3 şi 4 despre care s-a mai scris. Probabil că vom ştii mai multe la sfârşitul lunii martie", a declarat Bucur pentru gândul, adăugând că în ultima perioadă nu au existat vizite din partea unor potenţiali investitori.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a precizat joi la conferinţa ZF Power Summit '13 că executivul a primit mai multe oferte de la companii interesate să finanţeze dezvoltarea celor două reactoare de la Cernavodă, proiect prioritar inclus în toate programele de guvernare din ultimii şase ani. Momentan, ministerul mai aşteaptă şi alte oferte, urmând ca ulterior să înceapă negocierile. "Şi aici lucrurile trebuie făcute cu multă atenţie", a precizat Niţă.

Cu toate acestea, până şi investitorii care susţin în prezent proiectul de la Cernavodă sunt reticenţi cu privire la viitorul său.

 
 

Citiţi mai departe care sunt companiile care s-au arătat interesate de construcţia reactoarelor 3 şi 4 pe Gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO