Companii

Proiectul afaceri de la zero a făcut un an: 300 de mici antreprenori. 300 de idei de business. 300 de motive de a merge înainte

Proiectul afaceri de la zero a făcut un an: 300 de mici...

Autor: Dana Ciriperu

10.05.2020, 11:01 1625

Afacerile mici din România, cele care au între 0 şi 9 angajaţi, o cifră de afaceri anuală de cel mult 2 milioane de euro, au creat 885.000 de locuri de muncă în România, aproape cât cele mai mari 1.000 de firme din business. În statistici ele sunt microîntreprinderi, cea mai numeroasă „clasă“ din businessul românesc – 676.000 de firme. Noi le spunem Afaceri de la zero.

În mai 2019, Ziarul Financiar şi Banca Transilvania au pornit un proiect dedicat micilor antreprenori, celor care au pornit de la zero, celor care şi-au riscat economiile pentru a investi în afaceri mici, celor care au renunţat la joburi în multinaţionale pentru a deveni antreprenori, celor care nu au fost niciodată angajaţi, dar au ştiut de la început că au o idee, un produs sau un serviciu cu care vor să ajungă la consumatori.

Un an mai târziu, în mai 2020, pro­iectul editorial Afaceri de la zero a strâns 300 de poveşti de business (în Ziarul Financiar şi Business Magazin), 300 de idei de afaceri de la zero care acoperă toată harta României şi care vorbesc despre o nouă comunitate. O comunitate care se sprijină, care se pro­movează reciproc, o comunitate care are în spate o nouă generaţie de antreprenori.

Merită să-i cunoaştem pe cei care şi-au spus povestea la Afaceri de la zero, dar şi pe cei care se adaugă zi de zi într-un proiect despre ambiţie, curaj şi determinare.

Veţi regăsi luna aceasta în ZF poveşti spuse deja, antreprenori care merg înainte, idei de afa­ceri care erau pe val în urmă cu puţin timp şi care acum încearcă să se reaşeze. Veţi găsi zil­nic şi noi poveşti ale unor afaceri de la zero.

În România sunt 676.000 de microîn­treprinderi (în jur de 500.000 au afaceri mai mari ca zero) cu afaceri de 187 mld. lei şi 885.000 de angajaţi în 2018, un adevărat nucleu de forţă de muncă.

Spre comparaţie, firmele din top 1.000 cele mai mari companii din România au 980.000 de angajaţi, cu doar 15% mai mult decât locurile de muncă create de microîntreprinderi, în timp ce cifra de afaceri totală este de patru ori mai mare decât a microîntre­prinderilor. Prin numărul de locuri de muncă create, prin modelele de business pe care le aduc în economie, prin nişele pe care reuşesc să le acopere, cele mai mici firme din România sunt un nucleu vital pentru business. Din acest nucleu vin poveştile la Afaceri de la zero.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO