Companii

Proiectul de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri a fost aprobat de Guvern. IMM-urile vor fi susţinute să se consolideze financiar şi vor avea acces mai uşor la surse de finanţare

Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Autor: Florentina Niţu

12.09.2019, 14:37 151

Proiectul de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri, care prevede sprijinirea afacerilor aflate în faze incipiente de dezvoltare, a fost aprobat de Guvern în cadrul şedinţei de astăzi. El prevede susţinerea consolidării financiare şi facilitarea accesului la finanţare şi a fost iniţiat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Acesta va fi trimis spre aprobare la Parlament.

„Susţinerea companiilor aflate la început de drum este necesară nu doar pentru ca acestea să se consolideze financiar, dar şi pentru a crea o legătură socială şi practică cu economia reală. Incubatoarele oferă un cadru ideal pentru dezvoltarea afacerilor, prin conectarea la mediul academic şi de cercetare, prin facilitarea activităţilor de networking, a transferului de know-how şi prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate”, a declarat Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Incubatorul de afaceri este o structură care sprijină dezvoltarea afacerilor prin oferirea unui spaţiu şi a unei infrastructuri adecvate pentru antreprenorii care lucrează laolaltă în acel loc.

Acceleratorul de afaceri este un program care ar urma să le asigure rezidenţilor, în etape, accesul la surse de finanţare, în scopul lansării pe piaţă, în termen de 3 până la 6 luni, a unui produs sau serviciu.

Principalele modificări ale cadrului legislative sunt clarificarea mecanismului de analiză din perspectiva practicii UE a competenţelor de acordare a titlurilor de incubator, precum şi a criteriilor de evaluare/indicatorilor de performanţă şi clarificarea unor aspectele metodologice şi de interacţiune cu autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul IMM-urilor.

De altfel, proiectul prevede simplificarea procedurii de acordare a titlului de incubator de afaceri; modificarea perioadei de valabilitate a titlului de incubator de afaceri -  de la 10 ani la perioada nedeterminată; introducerea termenului de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de emitere a titlului de incubator de afaceri pentru soluţionarea acesteia; reducerea numărului tipului de incubatoare de afaceri de la opt, în legislaţia actuală, la trei: incubator de afaceri cu portofoliu mixt, incubator tehnologic şi de afaceri, incubator specific unui sector sau extinderea posibilităţilor de finanţare a incubatoarelor de afaceri prin utilizarea oricărei surse legale identificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO