Companii

Proprietarii platformei Tractorul incearca sa convinga un consortiu de banci sa le dea 100 mil. euro pentru un mall

Proprietarii platformei Tractorul incearca sa convinga un consortiu de banci sa le dea 100 mil. euro pentru un mall

Victor Vadaneaux, unul dintre administratorii Centerra: Principalul scenariu pe care il luam in calcul in privinta finantarii este atragerea unui credit de circa 100 de milioane de euro, iar 30 de milioane de euro vor fi din fonduri proprii. In momentul de fata nu putem vorbi de finantari bancare pentru proiecte imobiliare, dar speram ca pana la inceperea constructiei sa obtinem creditul, probabil de la un sindicat de mai multe banci.

30.06.2009, 00:00 174

Prima etapa de dezvoltare a proiectului Coresi de pe platforma de 120 de hectare a fostei uzine Tractorul din Brasov va cuprinde un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 90.000 de metri patrati, pentru care proprietarii proiectului, compania Centerra Capital Partners, poarta discutii cu mai multe banci sa atraga o finantare de circa 100 de milioane de euro.

"Partea comerciala va implica o investitie totala de 140 de milioane de euro, incluzand costul cu terenul. Principalul scenariu pe care il luam in calcul in privinta finantarii este atragerea unui credit de circa 100 de milioane de euro, iar 30 de milioane de euro vor fi din fonduri proprii. In momentul de fata nu putem vorbi de finantari bancare pentru proiecte imobiliare, dar speram ca pana la inceperea constructiei sa obtinem creditul, probabil de la un sindicat de mai multe banci", a declarat Victor Vadaneaux, unul dintre administratorii Centerra.
 
Retailerii semneaza greu
Compania a obtinut toate avizele necesare aprobarii Planului Urbanistic Zonal (PUZ) si a purtat discutii cu 60% dintre potentialii chiriasi ai proiectului care va avea o suprafata inchiriabila de 90.000 de metri patrati, unul dintre cele mai mari centre comerciale de pe piata locala. La nivelul anului 2011 ar trebui finalizata zona parcului de retail (55.000 mp cu hipermarket, retaileri de mobilier, bricolaj articole sportive etc.), iar cateva luni mai tarziu este programata deschiderea mallului.
"Am semnat mai multe scrisori de intentie cu retaileri, dar multi se agata de criza financiara. Stim care vor fi principalele ancore, dar nici acesti retaileri nu au semnat contractele de inchiriere pana in prezent. Si noi suntem precauti, deoarece nu vrem sa ne trezim ca avem chiriasi care se razgandesc ulterior sau nu isi permit investitiile in momentul in care noi incepem sa amenajam spatiile", a declarat Shay Mor, director de dezvoltare al companiei, recrutat recent de la grupul israelian Neocity, unde a ocupat pozitia de vicepresedinte. Pentru inchirierea spatiilor din centrul comercial Centerra colaboreaza si cu firma Krammer & Wagner, care a inchiriat si proiectul Militari Shopping din Bucuresti.
Vadaneaux spune ca in prezent chiriile in centre comerciale sunt cu 40% mai mici fata de anul trecut.
 
Costuri si chirii mai mici
"Sansa noastra este ca nu am apucat sa facem niciun fel de angajament inainte de perioada de criza, astfel ca putem mai usor sa ne ancoram in realitatea de astazi. Vom avea costuri mai mici pentru a putea trai profitabil cu chirii mai mici, iar retailerii pe care incercam sa ii aducem vor avea preturi adaptate la cerintele si posibilitatile din aceste zile", a mai spus Vadaneaux.
Centerra, firma ale carei investitii sunt sustinute in primul rand de fondul britanic Cheynee Capital si care a cumparat platforma Tractorul prin intermediul firmei Flavus Investitii in urma unei tranzactii de 77 mil. euro, a anuntat ca va investi circa 1,3 miliarde de euro pe terenul fostei fabrici, proiectul urmand sa cuprinda inclusiv 6.000 de locuinte si peste 100.000 de metri patrati de birouri.
 
Au mai adus 15 mil. euro
Pana la ora actuala, compania a investit 15 milioane de euro din fonduri proprii pentru demolarea halelor de pe lotul destinat constructiei zonei comerciale, amenajarea unor cladiri care au fost inchiriate catre alte companii si achizitia unor parcele mai mici din vecinatate, care apartineau altor proprietari.
Centerra a atras pana in prezent companii precum IBM, Computer Generated Systems, Fresenius sau Valachia Apex care au creat circa 1.000 de locuri de munca pe fosta platforma industriala. In prezent compania mai poate renova si da spre inchiriere circa 10.000 mp de spatii de birouri, pentru care se afla in discutii cu alti chiriasi.
Investitiile in spatii de birouri si locuinte au fost intarziate, dar reprezentantii firmei se arata increzatori in aceste segmente pentru urmatorii ani.
"Fiecare etapa a proiectului trebuie sa aiba sens in sine. Birouri vom construi doar cand vom avea clienti. Am atras aceste companii (IBM, CGS - n.r.) in fostele spatii ale Tractorul, pentru a se dezvolta si pentru a-i transforma in primii chiriasi ai zonei de birouri.
In privinta locuintelor, suntem increzatori ca intr-un oras precum Brasov, cu circa 110.000 de locuinte, majoritatea vechi, oamenii vor migra in urmatoarea perioada catre apartamentele noi, astfel ca 6.000 de locuinte vor putea fi usor absorbite in decurs de 20 de ani", a mai spus Vadaneaux.
Flavus a ajuns la 50 de angajati in Brasov, unde distribuie si energie pe platforma fostei uzine, iar estimarile reprezentantilor firmei arata ca la finalizarea proiectului aici vor lucra peste 15.000 de oameni, majoritatea in zona de birouri si in centrul comercial. Compania a pastrat un colt al vechii platforme pentru activitati industriale usoare.
 
15.000 de angajati ar putea lucra pe platforma Tractorul
  • 7.000 de oameni ar urma sa lucreze in spatiile de birouri;
  • 4.680 de oameni vor lucra in mall si in parcul de retail;
  • 3.000 de angajati va avea centrul civic, care va cuprinde si un spital;
  • 300 de oameni vor lucra la centrul expozitional si in hotel;
  • 225 de oameni vor fi angajati in educatie - gradinita, scoli si universitate.
Sursa: compania
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO