• Leu / EUR4.7383
  • Leu / GBP5.3832
  • Leu / USD4.2016
Companii

Proprietarul celui mai mare producator de mezeluri din Transilvania: Achizitia Vericom a fost realizata la momentul nepotrivit

Secțiune susținută de Medlife Logo
Proprietarul celui mai mare producator de mezeluri din Transilvania: Achizitia Vericom a fost realizata la momentul nepotrivit

Elit Cugir, unul dintre primii cinci producatori de mezeluri locali, companie detinuta de omul de afaceri Dorin Mateiu, a inregistrat in prima luna a acestui an o scadere de 15% a vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent pe fondul reducerii puterii de cumparare si a consumului.

"Lunile ianuarie-februarie sunt de obicei cele mai slabe, insa in ianuarie anul acesta vanzarile au fost in scadere cu 15% fata de ianuarie 2008", a declarat Dorin Mateiu, presedintele si actionarul majoritar al Elit. Mateiu a adaugat ca scaderea vanzarilor sub asteptari si instabilitatea cursului valutar au intarziat incheierea bugetului Elit pentru acest an, dar ca estimeaza realizarea acestuia la un curs de 4,5 lei.
"Deocamdata asteptam sa vedem cum vor evolua lucrurile pana la jumatatea lunii martie si apoi vom lua o decizie. Speram insa ca pana atunci sa mai creasca consumul fata de ceea ce inregistram acum", spune Mateiu.
Una dintre deciziile pe care omul de afaceri le-a luat deja este limitarea investitiilor, dupa ce in anii precedenti a investit 20 de milioane de euro in constructia de noi ferme si a unei noi fabrici cu o capacitate de productie de 100 de tone pe zi.
"Din toamna nu ne-am mai gandit la noi investitii. Acum avem in derulare constructia unui abator care trebuie terminat anul acesta si in care trebuie sa investim cateva milioane de euro", afirma actionarul. Reprezentantii Elit au anuntat inca din 2007 intentia de a investi peste 5 milioane de euro in constructia unui nou abator cu o capacitate de productie de aproximativ 400 de capete de porc si vita pe zi.
Cu toate acestea, Elit Cugir a achizitionat in luna decembrie a anului trecut 80% dintre actiunile producatorului de mezeluri din Capitala, Vericom 2001, companie care a finalizat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 7,6 milioane de euro si pierderi de peste 530.000 de euro.
"Firma avea datorii mari la furnizori pe care le-am achitat deja, iar creditele la banci le putem sustine. Acum pot zice ca achizitia pe care am facut-o nu a fost realizata la momentul potrivit, dar vom vedea in timp daca am luat o decizie buna sau nu", a spus omul de afaceri.
El a adaugat ca nu intentioneaza sa achizitioneze restul de 20% din actiunile Vericom si nici sa fuzioneze producatorul din Capitala in cadrul Elit in cursul acestui an, cele doua companii urmand a functiona in continuare ca entitati separate. Valoarea achizitiei Vericom nu a fost dezvaluita de niciuna dintre parti.
In conditiile in care pana la finalul lunii martie consumul de mezeluri nu va reveni la valorile din 2008, Mateiu ia in calcul chiar si disponibilizarea a cateva sute de angajati in cursul acestui an.
"Ultima masura pe care o vom lua, daca nu putem sa reducem altfel costurile, va fi sa reducem numarul angajatilor. Numai o reducere de 10% a personalului ar insemna sa disponibilizam peste 100 de persoane", sustine reprezentantul Elit, companie cu peste 1.300 de angajati.
Intre timp, principala problema cu care producatorul de mezeluri se confrunta este dificultatea cu care incaseaza banii de la clienti. "Toata lumea plateste mai greu acum si nu mai ai siguranta ca vei incasa banii de la clienti. Daca anul trecut se intampla intr-un procent mic ca incasarile de la clienti sa intarzie si toata lumea avea o marja de risc, acum 80% dintre clienti intarzie cu plata", povesteste el.
Omul de afaceri sustine ca va axa anul acesta dezvoltarea afacerilor Elit Cugir pe partea de vanzari si distributie si ca pentru moment nu poate face o estimare a evolutiei afacerilor Elit Cugir in acest an.
"Eu as vrea sa putem inregistra crestere in acest an, dar ma multumesc si cu stagnare. Acum este greu sa faci un plan de afaceri pe termen lung deoarece nu mai avem termene fixe de revizuire a bugetelor. Le revizuim tot timpul", a declarat Mateiu.
Elit Cugir este unul ditre cei mai profitabili producatori din industria mezelurilor, inregistrand in ultimii trei ani profituri de peste cinci milioane de euro anual. Numai in 2007, producatorul din Alba a realizat o cifra de afaceri de 52,1 milioane de euro si un profit net de 6,8 milioane de euro.
Dorin Mateiu detine companiile Elit, Mercado (cu activitati in distributia de materie prima), Mado (specializata pe transport frigorific intern si international), doua ferme si un lant de magazine proprii.
El are insa investitii si in domeniul imobiliar, fiind unul dintre actionarii centrului comercial Mall Alba si ai unui hotel construit langa terenul de golf Paul Tomita, din localitatea Pianu de Jos, Alba-Iulia.

 

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7383
Diferență: -0,1433
Ieri: 4.7451
Azi: 4.2016
Diferență: -0,1995
Ieri: 4.2100
Azi: 5.3832
Diferență: -0,3923
Ieri: 5.4044
Azi: 4.1734
Diferență: -0,0216
Ieri: 4.1743