Companii

Proprietarul retelei Ethos vinde un sfert din magazine ca sa faca rost de lichiditati

Proprietarul retelei Ethos vinde un sfert din magazine ca sa faca rost de lichiditati

Ion Soloman, proprietarul companiei Ivet Logistic care opereaza supermarketurile Ethos

19.01.2010, 00:00 276

Vanzarea de active este in acest moment solutia salvatoarepentru marii retaileri alimentari intrati in insolventa, dar putiniantreprenori au gasit pana acum cumparatori.

Ethos se numara insa printre marii retaileri cu capitalautohton care au reusit sa se reorganizeze fara a intra ininsolventa, cu toate ca anul trecut compania a fost chemata ininstanta de mai multi furnizori care au cerut declansareaprocedurii insolventei retelei.

"Am vandut sase magazine catre Vismonto Trading, dintre caretrei sunt localizate in Bucuresti, si am ramas astfel cu 15unitati. O parte din aceste spatii erau in proprietateaoperatorului Ethos", a declarat Ion Soloman, proprietarul companieiIvet Logistic care opereaza supermarketurile Ethos. El a mai spusca cedarea celor sase magazine va aduce lichiditati importante incompanie, insa nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei.

La Registrul Comertului nu sunt informatii despre VismontoTrading, operatorul de outlet-uri nefiind inca inregistrat la nivellocal. Soloman ar putea continua reorganizarea Ethos in acest an,dupa ce in 2009 a inchis cinci unitati si a ramas cu 488 din cei730 de angajati ai retelei. Ethos este printre cele mai marilanturi de supermarketuri cu capital autohton, dupa numarul deunitati operationale in acest moment, si este o afacere de familiecare in 2008 a realizat vanzari de 33 mil. euro.

Anul trecut operatorul miza pe afaceri de 28 mil. euro, inscadere cu circa 10% fata de valoarea din 2008.

Proiectul de reorganizare a retailerului a adus si schimbari inpolitica comerciala a companiei, inclusiv in oferta de produse, iarinteriorul magazinelor a fost reamenajat.

In plus, sotii Soloman au transferat reteaua de supermarketuride pe firma Ivet Comprod pe o societate nou infiintata, IvetLogistic, insa acest lucru nu a adus schimbari in structuraactionariatulul.

Prima tranzactie a lui Soloman

Reteaua dezvoltata de sotii Soloman a fost in 2008 tintapreluarii de catre fondul elen de investitii Global Finance, fostulproprietar al magazinelor La Fourmi. Tranzactia nu s-a finalizatinsa, deoarece Global Finance s-a razgandit si a decis sa iasa depe piata de retail alimentar. Astfel, fondul de investitii anuntala finele primului trimestru din 2008 vanzarea retelei La Fourmicatre grupul belgian Delhaize le Lion pentru 18,6 mil. euro. Dupace negocierile cu Global Finance s-au incheiat fara rezultat,Soloman a decis sa nu mai ia in calcul varianta vanzarii retelei sisa continue investitiile in extindere.

Sotii Soloman au deschis primul lor magazin alimentar in 1992,iar reteaua de supermarketuri Ethos, care cuprinde magazine cu osuprafata medie de vanzare de 600 mp, a fost dezvoltata inBucuresti incepand cu anul 2001. In 2006 au fost deschise primeleunitati Ethos in afara Capitalei, iar proiectele de extindere dinultimii trei ani au vizat in special orase mai mici situate la odistanta maxima de 300 km de Bucuresti, unde se afla centrullogistic al retailerului.

La finele lui 2008 au aparut insa primele sincope in dezvoltareaEthos, Soloman luand decizia de a renunta la doua magazine pentruca nu erau profitabile.

Un an greu pentru retaileri

Mai multe retele locale de supermarketuri si hipermarketuri s-auconfruntat in ultimul an cu probleme mari de lichiditati din cauzascaderii consumului si al supra-indatorarii retelelor.

Sub presiunea creditorilor, proprietarii retailerilor Trident,SPAR si PIC - cele mai mari trei retele alimentare romanesti de pepiata - au decis sa ceara singuri intrarea in insolventa.

Pana acum, SPAR si Trident au renuntat la aproximativ jumatatedin locatiile detinute in 2008, iar PIC a iesit de pe piata prininchiderea celor cinci hipermarketuri din retea.

De partea cealalta, marile retele internationale desupermarketuri si hipermarketuri din retailul alimentar aucontinuat sa se extinda in 2009, insa si-au redus ritmul lajumatate, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO