Companii

Proprietarul Zara ajunge la 37 de magazine in acest an

17.02.2009, 17:39 146
Grupul spaniol Inditex, care detine brandul Zara la nivel local, a mizat pe o extindere agresiva in Romania, aducand din 2007 toate cele sapte branduri, dupa ce timp de patru ani a fost reprezentat de doua unitati, un magazin Zara si unul Pull and Bear, deschise in franciza in centrul comercial Plaza Romania din Bucuresti, prin intermediul companiei de retail Azali Trading, parte a grupului elen Azadea. 
In urma cu aproximativ doi ani si jumatate, Inditex a hotarat sa investeasca direct in Romania, iar primul pas a fost facut in Polus Center din Cluj Napoca. Parteneriatul semnat cu TriGranit, dezvoltatorul centrului comercial din Cluj, le-a permis spaniolilor sa aduca, pe langa Zara si Pull and Bear, si brandurile Bershka, Stradivarius si Oysho. 
Anul trecut, Baneasa Shopping City a fost primul mall in care Inditex a adus toate cele sapte branduri ale sale, completand portofoliul cu marcile Zara Home si Massimo Dutti. Extinderea a continuat in City Park din Constanta, suprafata totala a magazinelor Inditex din acel mall ajungand la aproximativ 3.500 de metri patrati.
In octombrie anul trecut, Lucian Dorobantu, directorul general al Inditex Romania, anunta un parteneriat cu Iulian Dascalu, omul de afaceri care controleaza Iulius Grup, prin intermediul caruia s-au deschis alte cinci magazine in Iulius Mall din Iasi. Colaborarea a continuat, grupul urmand sa isi extinda reteaua de magazine in mai putin de doua luni si in Iulius Mall din Timisoara. Ultimul contract de inchiriere anuntat a fost semnat cu dezvoltatorul Cotroceni Park din Capitala, mallul urmand sa fie deschis pana la sfarsitul acestui an.
Unirea Shopping Center, unde se va deschide primul magazin Zara stradal, a mai fost vizitat de conducerea Inditex in urma cu cativa ani, dar discutiile nu au condus la o colaborare din cauza chiriei si a spatiului solicitate de Zara. Noul magazin, pentru care Inditex a semnat cu familia Adamescu un contract de inchiriere, va fi deschis cel mai probabil in vara acestui an, dupa ce va fi amenajat cu finisaje si mobilier special si dupa ce i se va construi o fatada complet noua.
"Pentru retail si pentru zona va fi un mare plus deschiderea acestui magazin, al carui contract a fost semnat pe 20 de ani", spune Ilan Laufer, consultant imobiliar.
Inditex are 24 de magazine la nivel local dintre care cinci unitati sunt deschise sub brandul Zara, iar pana la sfarsitul anului va mai lansa alte 13 unitati, unul fiind stradal.
Grupul Inditex, cu afaceri de 7,3 mld. euro in primele noua luni ale anului trecut, la nivel mondial, nu si-a facut publice rezultatele inregistrate de magazinele din Romania.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO