Companii

Protestele prind o altă dimensiune la Electrolux: Angajaţii companiei protestează în faţa Ambasadei Suediei

Protestele prind o altă dimensiune la Electrolux:...

Autor: Izabela Cutieru

23.04.2019, 15:27 619

În jur de 20 de angajaţi ai companiei Electrolux România protestează în faţa Ambasadei Suediei din Bucureşti, acuzând relaţii de muncă de tip feudal şi ameninţând că vor merge la Stockholm. 

„O să ne întâlnim la Stockholm, ne vom plimba prin tot oraşul pentru ca cei de acolo să afle ce principii are de fapt firma Electrolux. În România există oameni care mor de foame muncind într-o firmă suedeză, care câştigă sute de milioane de pe urma muncii lor. Electrolux promovează relaţii de muncă de tip feudal, o firmă imensă care refuză să adauge 2 lei în plus pe oră la salariile muncitorilor din România”, au spus angajaţii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare, care se află de opt săptămâni în grevă. Aceştia cer o creştere salarială de 2 lei în plus pe oră.

În vederea acestui lucru, sindicatul solicită o altă distribuire a aceleiaşi sume, care ar presupune o cheltuială identică pentru întreprindere, dar care ar însemna pentru marea majoritate a muncitorilor cu salarii mici o creştere substanţială a salariului, potrivit declaraţiilor lui Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte în cadrul Cartel ALFA. „Ne adresăm Ambasadei Suediei din Bucureşti pentru a solicita intervenţia, în limitele atribuţiilor dumneavoastră, în conflictul de muncă care implică grupul suedez Electrolux. Inflexibilitatea conducerii locale a companiei, lipsa dialogului social semnificativ, acţiunile îndreptate împotriva muncitorilor şi a reprezentanţilor acestora, în schimbul identificării unor soluţii, au prelungit această dispută de muncă peste orice perioadă rezonabilă. [...] În orice stat, muncitorii au dreptul să fie trataţi corect şi cu respect, ceea ce, din păcate, conducerea Electrolux România nu reuşeşte să facă. În timp, acest comportament îndepărtează lucrătorii din ţară”, se arată în scrisoarea adresată luni Ambasadei Suediei, semnată de preşedintele Cartel ALFA Bogdan Iuliu Hossu.

Greviştii de la Electrolux Satu Mare se află în cea de-a şaptea săptămână de protest, continuă. Angajaţii solicită o sumă fixă ca majorare salarială, nu un procent. Mai multe runde de negocieri au avut loc, dar nu au avut rezultat. Conducerea Electrolux a anunţat că negocierile cu liderii de sindicat şi un acord comun au reprezentat de la bun început o prioritate, situaţia în care se află fabrica având un impact negativ asupra bunăstării angajaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO