Companii

Provincia urca afacerile Cargo Partner cu 60%

30.03.2006, 00:00 56

Casa de expeditii de marfuri Cargo Partner Romania estimeaza pentru acest an afaceri de 9,5 milioane de euro, in crestere cu peste 60% fata de 2005.

In prezent, firma mai detine doua filiale in Otopeni si una in Bucuresti. In 2006, Cargo Partner va deschide filiale in Sibiu, Constanta si in Republica Moldova. Compania mizeaza pe cresterea pietei de distributie din provincie.

"Toate sansele de crestere vor fi in provincie, iar ritmul de dezvoltare pe termen lung se va domoli in Capitala", afirma Kees Cramer, directorul general al filialei Cargo Partner in Romania.

El estimeaza ca pe viitor 80% din cresterea cifrei de afaceri va proveni din noile filiale din provincie.

"Cele doua filiale din Cluj si Timisoara au incheiat anul 2005 cu profit", mai spune Kees Cramer. Deschiderea acestor filiale a permis companiei sa isi dubleze anul trecut cifra de afaceri, ajungand la 5,7 milioane de euro.

"Aceste doua filiale contribuie deja cu 40% la cifra de afaceri totala a Cargo Partner in Romania", adauga Cramer.

In aceste conditii, compania va mai deschide in acest an alte filiale in provincie, la Sibiu, Constanta, dar si in Republica Moldova, la Chisinau. "Extinderea prin noi filiale in provincie este finantata 100% din profitul obtinut in Romania, nu apelam la resursele filialelor din afara si nici la credite bancare", apreciaza Cramer.

Noile filiale ar putea duce afacerile Cargo Partner la 9,5 milioane de euro in acest an.

"In primele luni ale anului 2006 am avut o crestere similara celei din ultimele sase luni ale anului 2005, cu toate ca nu ne asteptam la acest lucru", precizeaza Cramer.

Costurile deschiderii unei filiale Cargo Partner nu sunt mari, pentru ca se porneste cu un numar mic de angajati care se mareste pe parcurs. In plus, compania nu investeste in construirea de depozite si nici in achizitionarea de autovehicule, ci inchiriaza depozite si subcontracteaza transportatori.

"Noi avem oamenii, calculatoarele si telefoanele", afirma Kees Cramer. "Amortizarile pentru construirea de centre logistice ar fi prea mari si, in plus, ne-ar diminua flexibilitatea fata de cerintele clientilor", argumenteaza el. "Preferam sa fim foarte flexibili si nu neaparat un jucator mare pe piata. In era globalizarii, nu cel mai mare de pe piata va reusi, ci cel mai flexibil", afirma Kees Cramer.

Printre clientii Cargo Partner se afla din acest an si divizia de hypermarketuri Real, detinuta de grupul german Metro, care a deschis recent primul sau magazin la Timisoara. Cu toate acestea, tinta Cargo Partner nu sunt firmele mari, conform oficialului citat. Segmentul de logistica reprezinta o alta directie de dezvoltare prioritara pentru casa de expeditii.

"Estimam o crestere semnificativa a pietei de logistica din Romania, sector care este de-abia la inceput", apreciaza Cramer.

In prezent, logistica reprezinta doar 10% din cifra de afaceri a companiei. Transportul aerian de marfuri aduce 40% din cifra de afaceri a Cargo Partner Romania, cel rutier 30%, iar segmentul maritim 20%.

"Integrarea in UE va aduce foarte multe oportunitati pentru casele de expeditii care opereaza pe piata romaneasca", este de parere Cramer. Cu toate acestea, el spune ca se asteapta la repetarea in Romania a scenariului din momentul aderarii Ungariei la UE, cand preturile au crescut mai mult decat salariile. Aceasta a afectat puterea de cumparare a populatiei si in ultima instanta a lovit in afacerile distribuitorilor si ale firmelor de logistica.

Cargo Partner Romania este o filiala a companiei austriece de expeditii de marfuri Cargo Partner, care este o afacere de familie. Compania are filiale in 13 tari europene si reprezentante in China, Taiwan si Statele Unite.

In 2005, cifra sa de afaceri globala a fost de 190 de milioane de euro, in crestere cu 32% fata de anul precedent. Cea mai mare crestere, la nivel national, a fost inregistrata in Romania si in Serbia. mihaela.popescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO