Companii

PwC CEO Survey: Jumătate dintre executivii din România mizează pe creşterea veniturilor firmelor în 2023, dar un sfert spun că peste un deceniu companiile lor nu vor supravieţui dacă nu se transformă. Principalul risc pentru rentabilitate: deficitul forţei de muncă

PwC CEO Survey: Jumătate dintre executivii din România...

Autor: Roxana Rosu

30.03.2023, 10:04 107

Jumătate (52%) dintre directorii generali din România se declară încrezători în perspectivele de creştere a veniturilor companiilor pe care le conduc în următorul an, dar în acelaşi timp un sfert dintre ei cred că organizaţiile lor nu vor supravieţui peste un deceniu dacă îşi continuă cursul actual şi nu iau decizii de transformare, potrivit raportului PwC CEO Survey 2023.  

”Liderii de afaceri se confruntă cu o serie de ameninţări şi riscuri urgente care s-au acumulat în ultimii doi ani şi cărora trebuie să le facă faţă şi, în acelaşi timp, trebuie să se gândească strategic la viitor, la modul în care trebuie să-şi reinventeze afacerile pentru a rămâne viabile pe termen lung. Marea provocare este cum vor găsi echilibrul, cum vor atenua tensiunile de astăzi, luând totodată decizii pentru transformarea organizaţională. Sondajul ne dă şi veşti bune, fiind încurajator faptul că 60% din investiţiile pe care le fac au ca obiectiv reinventarea companiilor, iar 40% sunt concentrate pe consolidarea actuală”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Cel mai important factor care le va afecta rentabilitatea pe termen lung este deficitul de angajaţi şi competenţe, arată 70% dintre respondenţi, alte ameninţări fiind schimbarea preferinţelor consumatorilor, noutăţile în reglementare, apariţia unor noi tehnologii, tranziţia la noi surse de energie şi distorsiunile lanţului de aprovizonare.

Pe termen scurt, circa trei sferturi dintre respondenţi (73%) plănuiesc să investească în automatizarea proceselor, tehnologii noi şi dezvoltarea angajaţilor.

Directorii din România percep inflaţia ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor în următorul an (48%), urmat de conflictul geopolitic (42%) şi volatilitatea macroeconomică (38%).

Imaginea se modifică uşor atunci când orizontul de timp se lărgeşte – volatilitatea macroeconomică devenind cea mai importantă îngrijorare în următorii cinci ani, secondată de inflaţie şi conflictul geopolitic. Peste o treime dintre directorii generali din România resimt o expunere mare sau foarte mare la fiecare dintre cei trei factori de risc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO