Companii

PwC: Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 20% în prima jumătate a anului, dar numărul tranzacţiilor a revenit la nivelul pre-pandemie, cu aproape 25.000 de dealuri încheiate

PwC: Piaţa globală de fuziuni şi achiziţii a scăzut...

Autor: Cristina Bellu

30.06.2022, 12:21 99

Valoarea pieţei globale de fuziuni şi achiziţii s-a redus cu 20% în prima jumătate a anului, la 2 trilioane dolari, faţă perioada similară din 2021 şi este posibil să scadă şi mai mult, pe măsură ce repercusiunile economice se vor reflecta pe pieţele globale, notează un raport realizat de PwC.

În schimb, numărul tranzacţiilor realizate la nivel global a revenit la nivelul dinaintea pandemiei, când activitatea de fuziuni şi achiziţii înregistra o medie de 50.000 de tranzacţii pe an.

”Perspectivele economice incerte au încetinit activitatea de M&A în prima jumătate a anului 2022 faţă de ritmul record din anul 2021. Cu toate acestea, tranzacţiile vor continua să joace un rol important în strategiile de creştere ale companiilor”, spune Cornelia Bumbăcea, Partener Deals, PwC România.

Ea apreciază că mulţi dintre factorii care au stat la baza tranzacţiilor realizate anul trecut şi în prima jumătate a anului 2022 - cum ar fi rezilienţa lanţului de aprovizionare, optimizarea portofoliului de produse si servicii, aspectele legate de mediu, aspectele sociale şi de guvernanţă (ESG) şi, mai presus de toate, nevoia de tehnologie pentru a digitaliza modelele de afaceri - vor continua să influenţeze încheierea de tranzacţii şi în perioada următoare.

”Având în vedere că în multe ţări inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, atât cumpărătorii, cât şi vânzătorii implicaţi într-o tranzacţie vor trebui să abordeze procesul de due dilligence pe diferite scenarii de inflaţie şi luând în considerare mai mult ca oricând implicaţiile asupra cotelor de piaţă pe pieţele relevante, a preţurilor, a relaţiilor cu clienţii şi furnizorii cheie, precum şi a remunerării şi securizării angajaţilor cheie”, adaugă Cornelia Bumbăcea.

Potrivit raportului PwC, evaluările companiilor la valori mai scăzute vor oferi oportunităţi de investiţii atât pentru jucătorii strategici, cât şi pentru jucătorii de tip private equity pentru a genera randamentele dorite pe o piaţă volatilă.

Dovezile că evaluările mai scăzute stimulează activitatea de fuziuni şi achiziţii se pot observa deja, deoarece numărul tranzacţiilor public-private a crescut cu peste 50% în 2022, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Consultanţii PwC spun că deşi activitatea de fuziuni şi achiziţii a încetinit în prima jumătate a anului 2022, aceasta doar s-a resetat la nivelurile de dinaintea pandemiei care au fost în medie de aproximativ 25.000 de tranzacţii pe jumătate de an calendaristic.

În ceea cepriveşte numărul total de mega dealuri la nivel global (tranzacţii cu o valoare de peste 5 miliarde de dolari), acesta a scăzut cu o treime. Cu toate acestea, prima jumătate a anului 2022 nu a fost în întregime lipsită de tranzacţii mari, fiind înregistrate patru operaţiuni cu valori de peste 50 de miliarde de dolari, comparativ cu o singură tranzacţie de această valoare pe parcursul întregului an 2021.

Conform raportului PwC, capitalul disponibil pentru achiziţii al fondurilor de investiţii a devenit un motor pentru activitatea M&A, atingând un nivel record de 2,3 trilioane de dolari în iunie 2022, triplu faţă de nivelul de la începutul crizei financiare mondiale. Această creştere explică de ce ponderea fondurilor de investiţii pe piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut la aproape jumătate din total în prezent, de la aproximativ o treime în urmă cu cinci ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO