Companii

PwC: România ar putea fi al doilea stat, după Cehia, care aplică taxarea inversă generalizată

PwC: România ar putea fi al doilea stat, după Cehia,...

Autor: Mediafax

09.10.2018, 00:00 417

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare al Consiliului Uniunii Europene (ECOFIN) a hotărât recent că statele cel mai grav afectate de frauda în materie de TVA vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiţii tehnice stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată. Taxarea inversă generalizată presupune transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului către client, precizează un comunicat al PwC.

Statele vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii interne care depăşesc pragul de 17.500 euro pe tranzacţie. În statele membre care vor dori să aplice această măsură, 25% din deficitul de TVA trebuie să se datoreze fraudei de tip carusel.

Pe lângă alte cerinţe, ECOFIN a stabilit că statele membre vor trebui să pună la punct obligaţii adecvate şi eficace în materie de raportare electronică pentru toate persoanele impozabile, în special pentru cele cărora ar trebui să li se aplice mecanismul. Ca să poată folosi taxarea inversă, statele trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar cererea să fie autorizată de către Consiliu.

Mecanismul urmează să fie aplicat, cu titlul de proiect pilot, în Cehia, în contextul în care aceasta şi-a exprimat de mulţi ani interesul de a utiliza această măsură simplificată. În funcţie de rezultatele proiectului pilot, statele membre, inclusiv România, vor putea să solicite Consiliului aprobarea aplicării mecanismului, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, arată comunicatul companiei de consultanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO