Companii

PwC: Vânzările de maşini electrice au crescut în 2022 cu 28% pe principalele pieţele europene. În 2023, reducerea sau eliminarea stimulentelor de la stat va tempera avansul pieţei

PwC: Vânzările de maşini electrice au crescut în 2022...

Autor: Roxana Rosu

23.02.2023, 10:39 129

Vânzările de maşini electrice (BEV) pe principalele pieţe europene (Germania, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie) au crescut în 2022 cu 28% faţă de anul precedent, însă pentru acest an evoluţia va depinde de politicile de stimulente financiare guvernamentale acordate populaţiei pentru aceste achiziţii, reiese dintr-o analiză realizată de Strategy&, departamentul de strategie globală din reţeaua PwC.

În ultimul trimestru al anului trecut, vânzările au înregistrat un avans de 39%,  consumatorii grăbindu-se să beneficieze de stimulentele integrale. Începând din acest an mai multe state cu pieţe auto importante au diminuat sau eliminat stimulentele.

”Mai multe ţări trec acum la o altă etapă de dezvoltare a pieţei BEV, în care consideră că

stimulentele acordate de guverne şi-au atins scopul şi în care se bazează pe un interes mai mare din partea consumatorilor, precum şi pe reglementările privind limitarea emisiilor de CO2. Rămâne însă de văzut dacă eliminarea sau reducerea stimulentelor, atât în Europa, cât şi în China, vor avea un impact semnificativ asupra pieţei. Nici în România nu este exclus ca sumele acordate prin Rabla Plus să fie limitate la maşinile electrice mai scumpe de 60.000 de euro, o practică deja întâlnită în alte state europene. De altfel, România acordă acum printre cele mai mari stimulente, de 10.000 euro, ceea ce s-a reflectat într-o creştere semnificativă a vânzărilor de maşini verzi, cu aproape 50% în 2022”, a declarat Daniel Anghel, Partener şi Lider pentru industria auto, PwC România.

După ce în trimestrul al patrulea, germanii au cumpărat pentru prima dată mai multe vehicule hibride şi BEV decât vehicule cu combustie internă (+66%), de la începutul anului 2023 se vede o contracţie a pieţei, pe fondul reducerii stimulentelor de la stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO