Companii

RAAN trebuie să plătească 23,4 mil. lei pentru certificate verzi

RAAN trebuie să plătească 23,4 mil. lei pentru...

Autor: Carol Dan

17.04.2014, 00:00 174

Potrivit unei liste cu companiile care nu şi-au îndeplinit anul trecut obligaţia achiziţionării certificatelor verzi în limita unei cote stabilite anual de Autoritatea Naţională de reglementare în Energie (ANRE), RAAN figurează cu cea mai mare restanţă.

Legislaţia prevede că dacă o companie nu îşi realizează cota anuală de certificate verzi este penalizată prin faptul că este obligată să le cumpere la un preţ mai mare faţă de cel de pe piaţă.

Regia nu a cumpărat anul trecut 44.430 de certificate verzi, iar acum este obliată să le achiziţioneze la preţul de 528,17 lei pe unitate (117,9 euro), ceea ce ridică totalul cheltuielii la 23,4 milioane lei (5,2 milioane de euro). Dacă şi-ar fi îndeplinit cota pentru anul trecut, RAAN ar fi plătit doar 1,8 milioane de euro.

Anul trecut au fost tranzacţionate 9,9 milioane de certificate verzi în România, în urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unităţi în 2012, pe fondul creşterii accelerate a producţiei de energie din surse regenerabile. Preţul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, faţă de 56 de euro în 2012.

RAAN produce apă grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavodă şi energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din oraşul Drobeta Turnu-Severin. Regia a intrat în insolvenţă în 2013, având datorii de 680 milioane lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de 70 milioane lei.

În total, nu au îndeplinit anul trecut cota obligatori de achiziţie a certificatelor verzi 15 companii, printre care Administraţia Naţională a Apele Române, Holcim România, Interagro Zimnicea sau Termica Suceava, potrivit datelor ANRE.

Cele 15 companii nu au achiziţionat în total 55.731 de certificate verzi aferente anului trecut, pentru care trebuie să plătească Administraţiei Fondului pentru Mediu suma totală de 29,4 milioane lei (6,5 milioane euro).

ANRE a stabilit, în acest an, pentru anul 2013 o cotă obligatorie de 0,224 de certificate verzi pe MWh, cu 88,5% mai mare faţă de nivelul de 0,1188 certificate verzi pe MWh pentru 2012, ca urmare a faptului că producţia de energie regerabilă aproape s-a dublat faţă de 2012, ajungând la 6.100 GWh.

Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis să sprijine producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO