Companii

Rabla Clasic este activ de astăzi: 60.000 de beneficiari, primă de casare de 1.350 euro, plus alte bonusuri, şi se aplică în premieră şi la motociclete

Rabla Clasic este activ de astăzi: 60.000 de...

Autor: Roxana Rosu

17.03.2020, 09:38 585

Aproximativ 60.000 de persoane care vor să cumpere o maşină sau o motocicletă mai puţin poluantă pot obţine începând de astăzi o reducere de 1.350 euro dacă vor casa un autoturism mai vechi prin programul Rabla Clasic 2020, lansat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Programul are un buget de 405 milioane lei, cel mai mare de la lansarea Rabla, şi va avea cel mai mare număr de beneficiari din ultimii 15 ani.

Valoarea primei de casare rămâne la 6.500 de lei (1.350 de euro). Această primă poate să crească cu încă 1.000 de lei dacă maşina pe care o alege beneficiarul are pragul de emisii de 96 de g de CO2 per km.

De asemenea, s-a introdus un eco-bonus nou în RABLA CLASIC de anul acesta: valoarea lui este de 1.000 de lei, care se pot adăuga la cei 6.500 de lei, în cazul în care este aleasă o maşină cu sistem GPL sau GNC.

De asemenea, a fost majorat eco-bonusul pentru maşinile hibride convenţional (cele care nu se încarcă la priză) de la 1.700 de lei la 2.500 de lei. 

Partea frumoasă a acestui program este că puteţi adăuga peste prima de casare două eco-bonusuri şi, astfel, suma decontată de noi din costul maşinii poate să depăşească 2.000 de euro.  Dau şi un exemplu, ca să fie clar pentru toată lumea: dacă vreunul dintre voi alege să cumpere o maşină hibrid convenţional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2 i se va putea deconta din costul maşinii peste 2.000 de euro”, spune ministrul Costel Alexe.

O altă noutate din acest an este includerea în program şi a motocicletelor, la care prima de casare este de 3.500 de lei.

Paşii pe care trebuie să îi urmeze un beneficiar:
  1. Să obţină de la dealeri cererea de înscriere în program. Aceasta are o valabilitate de până la 120 de zile;
  2. Apoi, în 30 de zile de la obţinerea cererii, beneficiarul trebuie să caseze autovehiculul vechi;
  3. După care, în cadrul celor 90 de zile care au mai rămas, cetăţenii trebuie să încheie formalităţile de achiziţie a maşinii.

În prezent, echipa de la AFM lucrează la modificarea procedurii, astfel încât prezenţa fizică a beneficiarului la sediul dealerului să nu mai fie necesară: ”Având în vedere condiţiile speciale în care ne regăsim, le-am cerut colegilor mei de la AFM să analizeze posibilitatea de transmitere digitalizată a documentelor în cadrul programului. Sper ca în zilele care urmează să avem gata un sistem online şi să puteţi parcurge aproape toţi paşii de acasă”, a adăugat Costel Alexe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO