Companii

RaboBank vede preţul grâului în scădere până la sfârşitul anului

RaboBank vede preţul grâului în scădere până la...

Autor: Gabriel Razi

03.07.2014, 11:10 862

Gigantul bancar RaboBank, una dintre cele mai mari 30 de instituţii financiare din lume estimează scăderea preţului grâului pe pieţele internaţionale până la sfârşitul anului şi apoi o revenire lentă către sfârşitul actualului sezon comercial 2014/2015.

“Îmbunătăţirea balanţei mondiale a grâului pe parcursul sezonului alături de cererea în scădere pentru grâu furajer şi pentru importuri împinge în jos preţul”, notează analiştii RaboBank.

Raportul pe materii prime agricole din luna iunie justifică estimarea prin creşterea producţiei europene de grâu cu 3-4% dar şi majorarea disponibilului de export de grâu din Argentina 4-6 milioane de tone.

“O scădere de 5% (2 milioane de tone) din zona Mării Negere şi o recoltă mai mică în Canada şi Statele Unite contrabalansează situaţia”, spun reprezentanţii RaboBank.

Totuşi, ei menţiponează că reducerea cererii din nordul Africii şi înjumătăţirea importurilor din China sunt elementele decisive care vor reduce cererea la nivel mondial.

Preţul grâului se tranzacţionează acum la poarta fermelor din România pentru 150 euro/tonă şi ajunge în portul Constanţa la 183 euro/tonă, arată Bursa Română de Mărfuri.

Traderii multinaţionali au semnat contracte pentru a livra 420.000 de grâu românesc din noua recoltă în lunile iulie şi august în Egipt. Această cantitate înseamnă că 10% din disponibilul de export a fost direcţionat către o singură destinaţie într-un interval de numai o lună.

Sezonul trecut, 86% din grâul românesc a fost exportat în perioada iulie-decembrie iar competitori precum Franţa şi-au dozat livrările în mod egal pentru fiecare parte a sezonului comercial.

Grâul românesc a fost vândut la cea mai recentă licitaţie din Egipt pentru preţuri cuprinse între 261,97 dolari/tonă şi 263,35 dolari/tonă pentru marfa livrată în portul de destinaţie la jumătatea lunii august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO