Companii

Radiografia industriei bunurilor de larg consum cu viteză de circulaţie mare. Numărul de companii din FMCG scade, însă businessul şi numărul firmelor de peste 100 mil. euro sunt pe plus

Radiografia industriei bunurilor de larg consum cu...

Autor: Cristina Roşca

14.12.2016, 13:00 436

La finalul anului trecut în România erau peste 7.500 de companii active în industria bunurilor de larg consum cu viteză de circulaţie mare (FMCG), cu 4% mai puţine comparativ cu 2014. Acestea au obţinut în 2015 afaceri de 61,2 mld. lei (13,6 mld. euro), cu 5% mai mari decât în anul precedent şi cu peste un sfert mai mari decât în 2008, ultimul an de boom economic.

Numărul companiilor active în industria FMCG a scăzut în perioada 2008 – 2015 cu aproape 17%, în timp ce businessul lor cumulat  a avut un plus de 26%, semn că jucătorii rămaşi în piaţă au devenit mai puternici, arată calculele ZF realizate pe baza datelor companiei de consultanţă Coface.

Businessul companiilor active în industria alimentară, a legumelor-fructelor, a produselor din tutun sau a băuturilor a crescut cumulat într-o perioadă în care consumul încă nu a recuperat declinul faţă de 2008, ultimul an de boom economic.

Consumul intern a crescut anul trecut cu 8,9%, amintind de anii de boom, şi a redevenit principalul motor al economiei după un an agricol slab şi un avans mai temperat al exporturilor. Totuşi, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul indicator al consumului, încă mai are de recuperat 1,6% pentru a reveni la nivelul din 2008, unul dintre cei mai buni ani pentru economia locală, potrivit calculelor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO