Companii

Radiografia mediului de business: companiile din România şi-au dublat cifra de afaceri într-un deceniu, dar fiecare angajat a trebuit să producă de două ori mai mult

Radiografia mediului de business: companiile din România...

Autor: Cristina Roşca

28.07.2022, 00:07 1037

Cifra de afaceri a companiilor din România a ajuns, pentru prima dată, în 2021, la un pas de 2.000 mld. lei (500 mld. euro), fiind aproape dublă faţă de acum un deceniu, conform datelor de la Registrul Comerţului. Doar în ultimul an, nivelul businessului a crescut cu 16% versus 2020. Businessul a crescut puternic, dar nu şi numărul de salariaţi, care a rămas aproape neschimbat.

De fapt, cifrele pentru anul trecut indică faptul că pentru prima dată după 2008 (cele mai recente date) numărul de oameni de pe ştatele de plată ale companiilor a coborât sub pragul de 4 milioane.

E posibil însă ca odată ce şi alte firme mai depun bilanţuri, acest nivel să fie depăşit. Totuşi, cifrele sunt departe de maximele din 2008, 4,6 milioane de salariaţi şi chiar, şi de cele din 2019, peste 4,3 milioane. Mai exact, într-un deceniu, productivitatea fiecărui salariat s-a dublat, fiecare om reuşind să producă sau să aducă vânzări de două ori mai mari pentru angajatorul său.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO