Companii

Radisson Blu, cel mai mare hotel de cinci stele din România, „costă“ 100 mil. euro

Radisson Blu, cel mai mare hotel de cinci stele din România, „costă“ 100 mil. euro

Foto Răzvan Lupică

Autor: Vlad Popescu

05.12.2012, 00:06 1422

Complexul hotelier Radisson Blu din Bucureşti este evaluat de acţionarul majoritar la 103,5 milioane euro net, reiese dintr-un raport al grupului israelian Elbit Imaging, care deţine 77% din acţiunile Bucureşti Turism, proprietarul uni­tăţii. Complexul Radisson de pe Calea Victoriei include apro­xi­mativ 700 de unităţi de cazare de lux - 424 de camere şi 294 de apartamente, spaţii comerciale şi un cazinou.

Valoarea de piaţă a complexului este estimată la 175 mil. euro, sumă la care s-a ajuns conform ca­pi­talizării fluxurilor de nu­merar, potrivit Elbit Ima­ging. Pe de altă parte, Bu­cureşti Turism are în deru­lare un credit bancar de 71,5 mil. euro, astfel rezul­tând o valoare netă de 103,5 mil. euro.

Acţionarul majoritar al Bu­cureşti Turism este parte a grupului israelian Elbit Medical Imaging (EMI), prezent în Ro­mâ­nia şi prin firma Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Dâmboviţa Center (Casa Radio). La rândul sau, EMI este controlat de Europe Israel Ltd.
Cu 424 de camere, Radisson Blu este cel mai mare hotel de cinci stele din România, devansând InterContinental (423 ca­mere) şi Marriott (402 camere). De asemenea, complexul de lux de pe Calea Victoriei include hotelul de apartamente Centre Ville, cu 294 de unităţi de cazare plus spaţii comer­ciale. Bucureşti Turism este listată pe piaţa RASDAQ a bursei de la Bucureşti, acţiunile fiind tranzacţionate ieri la un preţ de 5,09 lei, cotaţie la care capitalizarea companiei este de 73 milioane de lei (16 milioane euro).
Compania a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri netă de 86,7 milioane lei, în urcare cu 8,2% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor postate pe site-ul bursei.
Totodată, Bucureşti Turism şi-a redus pierderea netă cu 40%, de la 14 milioane euro la 8,2 milioane euro, în timp ce profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a urcat cu 45%, la 34 milioane euro.
Cele mai mari patru hoteluri de cinci stele din Capitală sunt Radisson Blu, JW Marriott, Hilton şi InterContinental, unităţi care au afaceri cumulate de circa 70 de milioane de euro. Competiţia pe piaţa hotelurilor de lux din Capitală este mare, dat fiind cele aproape 2.000 de camere câte pun la dis­po­ziţie cele zece hoteluri de cinci stele. Segmentul principal pe care se bazează hotelurile de cinci stele este cel de bu­siness, în condiţiile în care cel de leisure (vacanţe) nu este încă dezvoltat, puţini turişti venind în Capitală în city break sau într-un sejur de mai multe zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO