Companii

Radu Berevoescu, PepsiCo, despre investiţia de 100 mil. dolari la fabrica din Popeşti-Leordeni: România devine, prin această investiţie, un centru strategic pentru Europa de Sud-Est

Radu Berevoescu, PepsiCo, despre investiţia de 100 mil....

Autor: Alexandra Matei

10.07.2024, 18:19 475

Investiţia anunţată în 2022 şi finalizată anul acesta a inclus adăugarea a trei linii de producţie operaţionale în fabrica de snacksuri şi construirea depozitului automat.  Fabrica din Popeşti-Leordeni are în prezent o capacitate de producţie anuală de 39.000 de tone de snacksuri şi deserveşte 17 ţări.  Investiţia în depozitul automatizat s-a ridicat la 33,5 mil. dolari, acesta având o capacitate totală de depozitare de 23.500 de paleţi, precum şi o capacitatea totală de procesare de 320 de paleţi pe oră.

Radu Berevoescu, managerul care conduce businessul din România al PepsiCo, gigantul din sectorul de băuturi şi snacksuri, spune că investiţia de 100 mil. dolari în unitatea de producţie şi într-un depozit automatizat din Popeşti-Leordeni confirmă importanţa strategică pe care PepsiCo o acordă României, iar odată cu această investiţie România devine un centru strategic pentru Europa de Sud-Est.

„Este un moment istoric pentru PepsiCo în România pentru că finalizăm o investiţie de 100 mil. dolari în unitatea din Popeşti-Leordeni, care confirmă importanţa strategică pe care PepsiCo o acordă României, unde în ultimii zece ani am investit undeva la 320 mil. dolari. Cu acest depozit automatizat, împreună cu cele trei linii noi de producţie instalate aici, România devine un centru strategic pentru Europa de Sud-Est, întrucât reuşim să exportăm în 17 ţări”, a spus Radu Berevoescu, general manager & senior commercial director East Balkans în cadrul PepsiCo, în timpul unei conferinţe de presă

Investiţia anunţată în 2022 şi finalizată anul acesta a inclus adăugarea a trei linii de producţie operaţionale în fabrica de snacksuri şi construirea depozitului automat.

Fabrica din Popeşti-Leordeni are în prezent o capacitate de producţie anuală de 39.000 de tone de snacksuri şi deserveşte 17 ţări - România, Bulgaria, Moldova, Grecia, Cipru, Albania, Muntenegru, Serbia, Croaţia, Slovenia, Bosnia şi Herţegovina, Ungaria, Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Cehia şi Slovacia.

Investiţia în depozitul automatizat s-a ridicat la 33,5 mil. dolari, iar construcţia a durat un an. Capacitatea totală de depozitare este de 23.500 de paleţi, iar capacitatea totală de procesare este de 320 de paleţi pe oră.

La inaugurarea noilor linii de producţie şi a depozitului automatizat din unitatea PepsiCo din Popeşti-Leordeni au fost prezenţi şi premierul Marcel Ciolacu, Radu Oprea, ministrul economiei, precum şi Kathleen Kavalec, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.

PepsiCo are în România două companii - Quadrant Amroq Beverages, îmbuteliatorul de băuturi al PepsiCo şi Star Foods EM, producătorul de snacksuri. Portofoliul PepsiCo cuprinde brandurile Lay’s, Doritos, Cheetos, Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dew, Quaker şi SodaStream.

Prin Quadrant Amroq Beverages, gigantul deţine o fabrică la Dragomireşti şi prin Star Foods EM controlează unitatea de producţie a snacksurilor de pe plan local din Popeşti-Leordeni. În România, PepsiCo este numărul doi în băuturi răcoritoare, după Coca-Cola HBC, îmbuteliatorul Coca-Cola şi Sprite, dar numărul unu în snacksuri.

În 2023, datele de la Ministerul de Finanţe arată că Quadrant Amroq Beverages, divizia de băuturi a PepsiCo, a avut o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în creştere cu 21% faţă de anul precedent şi un profit net de peste 90 de milioane de lei, faţă de 4,1 milioane de lei în anul anterior.

Pe de altă parte, divizia de snacksuri, Star Foods EM, a avut o cifră de afaceri de 817 milioane de lei, în scădere cu circa 20% faţă de anul precedent. Profitul net al producătorului s-a redus la aproape jumătate, la 17,9 milioane de lei.