Companii

Radu Lucianu: Nu as mai construi acum un mall in Bucuresti

Radu Lucianu: Nu as mai construi acum un mall in Bucuresti

Radu Lucianu, country manager al CB Richard Ellis: Din 100 de dezvoltatori, doar 2-3, maxim cinci au venit sa se consulte. La noi in piata a fost haiducie si este si acum. Am lunar intalniri cu 50 de investitori, cei mai multi dintre ei avand in continuare proiecte fantasmagorice. Se intreaba acum de ce nu pot sa vanda, dar nu au intrebat si in momentul in care au cumparat terenul.

12.05.2010, 00:00 117

Cele opt malluri si sapte parcuri comerciale existente inBucuresti acopera in prezent cererea de spatii de retail la nivelulCapitalei, in conditiile in care gradul de ocupare este redus innumeroase proiecte, in special in zona de sud a orasului.

"Nu as mai face mall in Bucuresti deocamdata. Cele existentesunt foarte mari, cam goale si au marfa scumpa fata de magazineledin alte tari europene. Am fost intr-un mall in Singapore undelatimea aleilor era de sase metri, nu de 12-15 metri, cum au facutunii dezvoltatori la noi, «sa fie mallul frumos». Daca ai intr-unmall spatii neutilizabile de 20-25%, banii investiti pentrurealizarea lor se rasfrang pana la urma asupra chiriasilor, suntbani pierduti", apreciaza Lucianu, unul dintre cei mai vechiconsultanti imobiliari de pe piata.

In ultimul an au fost finalizate cele mai mari doua malluri dinBucuresti - Cotroceni Park si Sun Plaza -, iar in conditiilecrizei, piata a absorbit cu greu 150.000 de metri patrati de spatiicomerciale noi, numarul spatiilor goale crescand in majoritateaproiectelor.

O analiza a ZF arata ca la inceputul lunii aprilie in optmalluri din Bucuresti erau neocupate aproximativ 170 de spatiicomerciale, echivalentul unui mall cu o suprafata de circa 50.000de metri patrati.

Lucianu apreciaza ca dezvoltatorii imobiliari au facut numeroasegreseli, atat in ceea ce priveste construirea centrelor comerciale,cat si a cladirilor de birouri si proiectelor de locuinte.

"Din 100 de dezvoltatori, doar 2-3, maxim cinci au venit sa seconsulte. La noi in piata a fost haiducie si este si acum. Am lunarintalniri cu 50 de investitori, cei mai multi dintre ei avand incontinuare proiecte fantasmagorice. Se intreaba acum de ce nu potsa vanda, dar nu au intrebat si in momentul in care au cumparatterenul", spune consultantul.

CB Richard Ellis face parte din grupul celor mai mari cinci-saseconsultanti internationali de pe piata locala. Afacerile firmelorde profil s-au prabusit odata cu caderea generala a pietei.

Firma a inregistrat in 2007, cel mai bun an, afaceri de 14 mil.euro. Ulterior, reprezentantii companiei nu au mai facut publiceinformatiile financiare, dar la nivelul echipei de brokeri siconsultanti ajustarea a fost de circa 60% - de la 100 la 40-45 deoameni.

Lucianu apreciaza ca actuala criza din imobiliare, inceputa inurma cu un an si jumatate, va dura in jur de trei ani si nu vedesemne clare de imbunatatire a perceptiei bancilor fata de aceastapiata.

"Banii sunt in continuare scumpi si pentru proiecte care ar aveaclienti. Este la fel ca in cazul romanilor din strainatate: pentruunii care au facut «mascari», toti suntem considerati la fel, chiarsi cand mergem in vacanta. Motorul industriei imobiliare este opritdin cauza unora care au dat peste cap tot sistemul. Nu poti sa lefaci pe toate - si branza si sosoni si imobiliare. Nu au legaturauna cu alta", spune consultantul.

El este de parere ca pentru revitalizarea pietei ar trebuireglementat cadrul legislativ pentru se stabili "cine are si cinenu are voie sa faca tranzactii imobiliare", bancile ar trebui "salase din brate" portofoliul imobiliar neproductiv, iar romanii artrebui sa accepte sa traiasca si cu chirie, reducerea cererii decredite putand creste competitia intre banci pentru clienti siscaderea dobanzilor.

Lucianu apreciaza ca Guvernul s-a consultat prea putin pentrugasirea celor mai bune masuri de impulsionare a domeniuluiimobiliar.

"Pentru programul «Prima casa» nu a fost intrebat niciunconsultant din cadrul firmelor internationale. Este un proiectinsuficient, atata timp cat oamenii se gandesc in primul rand lapastrarea locului de munca", apreciaza consultantul. Din acestmotiv, Lucianu ar dori formarea unei asociatii a consultantilorimobiliari, care sa poata fi ascultata de catre reprezentantiiguvernului inainte de luarea unor decizii importante pentru piatade profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO