Companii

Radu Pandrea, preşedinte, Asociaţia pentru un Viitor Sănătos: „Fermierii sunt antreprenori şi trebuie să urmeze cursuri de antreprenoriat“

Radu Pandrea, preşedinte, Asociaţia pentru un Viitor Sănătos: Eu sunt pentru finanţarea fermierilor care pot să dovedească că pot face ceva mai departe. Trebuie să le dai bani companiilor care ştiu să se digitalizeze.

Radu Pandrea, preşedinte, Asociaţia pentru un Viitor Sănătos: Eu sunt pentru finanţarea fermierilor care pot să dovedească că pot face ceva mai departe. Trebuie să le dai bani companiilor care ştiu să se digitalizeze.

Autor: Florentina Niţu

04.11.2021, 16:45 251

♦ „Înainte să vorbim despre poducţie şi preţuri, trebuie să vorbim despre viziune.“

În contextul în care România este unul dintre cei mai mari crescători de albine din UE şi un important exportator de miere, Radu Pandrea, preşedinte, Asociaţia pentru un Viitor Sănătos, formată din apicultori care îşi doresc să lucreze în mod profesionist, consideră prin­cipa­la provocare în dez­voltare este lipsa unei viziuni clare, pentru că o parte din fermieri, deşi sunt antreprenori, nu cunosc foarte bine termenul „antre­prenoriat“.

„Înainte să vorbim despre pro­ducţie şi preţuri, trebuie să vorbim des­pre viziune. Fer­mie­rii sunt antre­pre­nori pentru că au firme, dar trebuie să urmeze şi cursuri de antreprenoriat. În ca­pi­ta­lism, totul se învârte în jurul capitalului, dar capitalul poate să fie propriu sau împrumutat. Ideal ar fi să avem ca­pital propriu, însă este foarte greu pentru un fermier ro­mân, care trăieşte de la un an la altul, să-şi finanţeze afa­ce­rea“, a spus Radu Pandrea în cadrul emisiunii ZF Agro­power, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

El este cercetător şi doctor în apicultură, aflat la a treia generaţie de apicultori din familie, străbunicul său având stupi în curtea casei încă din jurul anului 1945. El este din judeţul Sălaj şi îşi propune prin asociaţia pe care o reprezintă să ajute apicultorii din România în activitatea pe care o practică, în vederea creşterii performanţelor acestora.

„Recomand asocierea, pentru că este mai uşor să aduni co-finanţarea pentru un proiect cu fonduri europene. E foarte bine că ne uităm ce fac vecinii noştri, ce face concurenţa, dar noi ca fermieri ce facem? Din punctul meu de vedere, prima problemă esenţială a sistemului este învăţământul. Mulţi ani am făcut demersuri pentru înfiinţarea unei secţii de apicultură în Cluj, pentru că noi suntem pe nişa apicolă, şi nu am reuşit“, a menţionat antreprenorul.

Acesta adaugă că cercetărâtorii din România cu care a colaborat se concetrează să atragă fonduri pentru a supravieţui, ci nu se concentrează la cercetare. „Am fost într-un schimb de experienţă în SUA şi am văzut ce înseamnă cercetare, la noi nu există.“

Mai mult, el crede că fermierul ar trebui să se transforme treptat în investitor şi în supraveghetor al afacerii pe care o conduce. „Sunt fermieri care vor să se angajeze, probabil din lipsa managementului, probabil din lipsa viziunii, probabil din lipsa motivaţiei. Agricultura s-a făcut cu multă motivaţie până nu de mult, dar acum avem probeleme fundamentale pe care nu le conştientizăm. Fermierul nu este interesat de asta, el vrea să vadă tehnic cum se bate un cui, vrea să ştie ce să facă să nu-i intre un şoarece în stup, vrea să ştie ce să facă pentru iernare“, a completat Pandrea.

În plus, el crede că fondurile europene nu ar trebui acordate „oamenilor care nu ştiu să managerieze banii“. „Nu se pot da bani oamenilor care nu fac bani. O parte din tinerii fermieri care au luat bani prin măsura de instalare a tinerilor fermieri au renunţat la afacere după perioada de monitorizare. Eu sunt pentru finanţarea fermierilor care pot să dovedească că pot face ceva mai departe. Altfel, cum să dai bani pentru digitalizae fermierilor? Trebuie să le dai bani companiilor care şiu să se digitalizeze“, a adăugat preşedintele Asociaţiei pentru un Viitor Sănătos.

România are aproape 2 milioane de stupi şi se situează pe locul II în UE, conform datelor de la Comisia Europeană. Numărul apicultorilor din România este de circa 23.000, între primii zece din UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO