• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Companii

Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner al KPMG, este noul preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini

 Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner al KPMG, este noul preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini

Autor: Roxana Rosu

20.06.2019, 16:01 448

Consiliul Investitorilor Străini-FIC are o nouă echipă executivă, condusă de Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner al KPMG România, după ce Franz Weiler, CEO Uniqa Asigurări, şi-a încheiat al doilea mandat la conducerea organizaţiei.

În plus, echipa este completată de doi vicepreşedinţi, Eric Stab, Chairman & CEO al Engie România şi Georgios Stassis, CEO & Country Manager al Enel România, şi de Daniel Anghel, membru în board-ul PwC şi Tax and Legal Services Leader, ca trezorier.

Franz Weiler continuă sa fie membru în comitetul director al organizaţiei.

”A fost o provocare pentru mine să fiu preşedintele uneia dintre cele mai importante organizaţii a mediului de afaceri care reprezintă investitorii străini în România. Nu pot spune că au fost cei mai uşori ani dacă privesc contextul politic sau procesul legislativ. Comunitatea noastră s-a văzut pusă în faţa mai multor ordonanţe de urgenţă care au slăbit încrederea investitorilor, începând cu cea care a reglementat transferul contribuţiilor de la angajator la angajat – căreia nici astăzi nu-i înţelegem rostul – şi terminând cu bine-cunoscuta OUG 114/2018. Acesta cred că este şi motivul pentru care investiţiile străine din România nu au avut creşteri semnificative în ultimii ani, în ciuda unei performanţe economice notabile şi a faptului că nevoia de investiţii este foarte mare. Creşterea economică din ultima vreme a fost bună pentru companii, nu ne ferim să spunem asta. Ceea ce am încercat, însă să transmitem autorităţilor este că am dori să vedem o viziune pe termen lung despre dezvoltarea durabilă a României şi mai puţin măsuri cu orizont foarte scurt”, a declarat Franz Weiler.

El a adăugat că cea mai importantă transformare prin care a trecut FIC este că a început să fie mai prezentă în sfera publică, să explice cum funcţionează investiţiile străine şi care este contribuţia lor la dezvoltarea economică.

”Discursul îndreptat împotriva companiilor străine ne-a luat puţin prin surprindere. Companiile sunt făcute de oameni şi oamenii pot face greşeli. Nu vedem nicio problemă într-o dezbatere publică despre cazuri concrete, dimpotrivă. Astfel de discuţii trebuie să aibă loc. Nu putem fi, însă de acord cu generalizări lipsite de orice fundament care spun că ”străinii” au venit doar să ”profite” de România. O astfel de afirmaţie este pur şi simplu greşită dacă te uiţi la contribuţia pe care au avut-o investitorii străini la dezvoltarea ţării în ultimii 20 de ani. Este misiunea comunităţii noastre să explice aceste lucruri”.

Ramona Jurubiţă, noul preşedinte FIC, este membru în comitetul director din 2017 şi în perioada ianuarie-iunie a acestui an a fost şi coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României din partea FIC.

”Este o mare onoare, dar şi o responsabilitate alegerea mea ca preşedinte FIC şi vreau să le mulţumesc colegilor pentru că mi-au acordat această încredere. România trebuie să îşi propună convergenţa economică cu economiile Europei Occidentale. Este un obiectiv realist, dar pentru realizarea lui sunt necesare volume mari de investiţii, în special în infrastructură. Fondurile publice, din bugetul naţional sau cel european, sunt vitale pentru această dezvoltare, dar sectorul privat are şi el un rol crucial. Îmi doresc ca Guvernul să facă paşi pentru a reconstrui încrederea sectorului privat în autorităţi şi să conştientizeze rolul indispensabil pe care companiile private îl au în dezvoltarea economică şi în creşterea prosperităţii tuturor. Ultimele măsuri, prin care s-a încercat atenuarea celor mai dăunătoare efecte ale OUG 114 sunt un astfel de pas în direcţia bună şi îmi doresc să întărim această relaţie şi dialogul dintre mediul public şi cel privat. Este în interesul general să reuşim să dezvoltăm un parteneriat veritabil pentru că vom putea pune astfel bazele unei societăţi care are atât un sector privat prosper, dar şi servicii publice de cea mai bună calitate”, a spus noul preşedinte FIC.

Ramona Jurubiţă este de părere că trebuie încurajate atât investiţiile străine, cât şi cele locale.

”Multe dintre companiile de succes din România sunt astăzi rezultatul interacţiunii dintre capital şi talent, local şi internaţional. Membrii comitetului director FIC vin dintr-o paletă largă de industrii şi pot oferi autorităţilor opinii valoroase despre cum să asigure o dezvoltare economică pe toate palierele şi care să fie trainică în timp. Vom continua să lucrăm cu colegii noştri de la Coaliţia pentru Dezvoltarea României pentru a vorbi pe o singură voce despre cele mai importante lucruri pentru economie. ”

În data de 28 mai, membrii FIC au ales un nou comitet director compus din 15 persoane.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389