Companii

Rapita a adus profit, iar graul nu a fost rentabil

Rapita a adus profit, iar graul nu a fost rentabil
07.10.2009, 23:15 581

Compania Intercereal Ialomita, care exploateaza aproape 11.300de hectare de teren agricol, a sasea suprafata din agriculturalocala, estimeaza anul acesta o cifra de afaceri de 12 mil. euro,cu 30% mai mica fata de anul anterior, cand a rulat afaceri de 15,5mil. euro pe fondul productiei mai mici de cereale.

Compania se afla pe locul sase in topul firmelor care au depuscereri pentru subventiile directe la hectar, devansand nume multmai cunoscute precum Mihai Anghel, care exploateaza intr-o singuracompanie 9.500 de hectare, prin intermediul Cervina, sau StefanPoienaru, care are la Agrofam Prod 7.000 de hectare, potrivitdatelor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura.

"Avand in vedere ca vom obtine mai putin decat in 2008 atat noi,cat si producatorii cu care colaboram, precum si ca am intrat custocuri de grau de anul trecut, vom avea venituri mai mici, de panala 50. mil. lei (12 mil. euro), a declarat pentru ZF Gheorghe Nica,director general al Intercereal.

Rapita aduce profit

Jucatorul din Ialomita cultiva 4.800 ha cu grau, 1.500 ha curapita, 1.000 ha cu orz, 2.500 ha cu porumb si restul cufloarea-soarelui.

"Anul acesta graul, cu 3,6 tone/ha media de productie, nu aasigurat rentabilitatea, tehnologia noastra fiind gandita la costulpentru 5 tone/ha. In schimb rapita, cu 2,6 tone/ha, ne aduceprofit, chiar daca in anii buni am obtinut si 3 tone/ha -3,2tone/ha", spune Nica.

Daca ar vinde cerealele obtinute vara aceasta la un pret mediude 100 de euro/tona de grau si 300 de euro/ tona de rapita,Intercereal ar castiga 2,9 mil. euro, dar tinand cont ca dispune desilozuri cu o capacitate totala de 162.000 de tone, compania poateastepta pana la reglarea preturilor, care au scazut cu aproximativ50% in ultimele noua luni pe fondul crizei financiare, chiar dacaproductia nu a fost atat de mare precum estimarile initiale.

Pe langa partea de productie, care contribuie cu 50% la cifra deafaceri, firma din Ialomita are si activitati de depozitare siactivitate comerciala, care ii aduce, potrivit directoruluigeneral, o marja de profit de pana la 10% in anii cu productie bunasi preturi ridicate la cereale.

Cerealele stau in silozuri

"Daca am avea un an agricol normal, cu productii relativ bune sitoti producatorii ar vrea sa vanda in momentul recoltarii, nu aravea unde pentru ca nimeni nu se apuca sa cumpere in Romania toataproductia. Si anul acesta, chiar daca au fost productii mai mici,nu s-au vandut toate. Graul, de exemplu, este inca in depozitulproducatorilor", spune Nica, adaugand ca pentru acest motiv aaplicat pentru licentierea depozitelor sale, care vor intra inprogramul "Primul siloz".

"Avem trei depozite care vor fi acreditate. Am primit acreditarepentru un siloz cu o capacitate de depozitare de 27.000 de tone,urmatoarele doua insumand inca 50.000 de tone dintr-o capacitatetotala de 162.000 de tone de care dispune Intercereal", explicadirectorul companiei.

Cine detine Intercereal

Anul trecut, Intercereal avea ca actionar majoritar AsigurareaRomaneasca - ASIROM, unul dintre actionarii minoritari fiind AngelaToncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA). Actionariatul s-a modificat insa la sfarsitul lui 2008,compania Mediterranean Design Inc. inregistrata in Belize figurandcu un pachet de actiuni de 99,9%, potrivit Registrului Comertului(ONRC).

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Interagro, a spus inrepetate randuri ca nu are nicio legatura cu aceasta companie atatatimp cat numele sau nu apare in actionariat. Numele grupuluiInteragro este expus insa pe una dintre cladirile Intercereal dinIalomita, iar unul dintre actionarii minoritari ai Intercereal, cuun pachet de actiuni de 0,0018%, este Nicoleta Toncea, care este sidirectorul executiv al Interagro Zimnicea, o filiala a grupuluiInteragro in orasul in care s-a nascut Toncea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO