Companii

Raport Confederaţia Patronală Concordia: 50-54% din timpul de lucru este petrecut de angajaţii din România pe activităţi care ar putea fi automatizate, faţă de 49% în Ungaria şi între 48%-53% în Slovacia

Raport Confederaţia Patronală Concordia: 50-54% din...

Autor: Roxana Rosu

04.05.2022, 17:01 70

Piaţa muncii se va modifica substanţial în următorii ani, influenţată de factori economici, legislativi şi politici, precum şi de schimbări sociale şi culturale, de avansul tehnologiei şi digitalizare, arată raportul Trends Shaping the Future of Work, realizat de confederaţia patronală Concordia în cadrul proiectului WorkTransitionCEE, cofinanţat de Uniunea Europeană.

Complexitatea tot mai mare a acestui sector crează o serie de provocări pentru angajaţi şi companii. Angajaţii va trebui să continue procesul de invăţare pe parcursul întregii vieţi profesionale, iar angajatorii va trebui să dea tot mai multă atenţie nevoilor angajailor, atât personale, cât şi cele legate de condiţiile de lucru.

Transformarea digitală este unul dintre subiectele tot mai discutate în ultima perioadă, cu implicaţii la nivelul educaţiei, al muncii şi al sănătăţii.

Potrivit unui studiu realizat de McKinsey, în România, 50-54% din timpul de lucru este petrecut de angajaţi pe activităţi care ar putea fi automatizate, faţă de 49% din orele de program în Ungaria şi între 48%-53% în Slovacia.

Circa  4-4,4 milioane de joburi ar putea fi automatizate până în 2030, folosind tehnologia actuală.

De asemenea, sectoarele cu un nivel mediu de digitalizare sunt producţia, retail, finanţe şi servicii profesionale, în timp ce sectoarele puţin digitalizate sunt transporturile, sănătatea şi educaţia.

Automatizarea a dus în ultimii ani la dispariţia unor joburi, dar şi la apariţia altora. World Economic Forum estimează că până în 2025 un număr de 97 de milioane de locuri de muncă vor fi create de tehnologie, iar 85 milioane vor dispărea.

Pentru a face faţă schimbărilor de pe piaţa muncii, angajaţii trebuie să dobândească o serie de cunoştinţe despre digitalizare.

În cazul României, doar 6% dintre companii asigură training în domeniul TIC, cu 14 puncte sub media UE de 20%. România ocupă locul patru ca număr de absolvenţi de IT, dar lipsa specialiştilor dîn domeniu limitează capacitatea ţării de a inova şi maximiza beneficiile aduse de transformarea digitală.

Potrivit analizei Concordia, 40% din românii cu educaţie superioară locuiesc în străinătate.

De asemenea, 6 din 10 antreprenori români spun că vor să angajeze muncitori din străinătate, 100.000 de noi emigranţi urmând să intre pe piaţa locală a muncii în 2022, pentru a acoperi anumite sectoare, precum construcţii şi restaurante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO