Companii

Raport Erste şi Legatum Institute: România bifează locul 45 într-un clasament al prosperităţii care include 149 de state. Sergiu Manea, CEO BCR: Avem nevoie de investiţii uriaşe pentru a avansa pe lanţul valoric al economiei şi pentru a face faţă provocărilor interne

Raport Erste şi Legatum Institute: România bifează...

Autor: Cristina Bellu

22.11.2019, 12:15 497

Potenţialul României de a-şi creşte prosperitatea este dat de sistemul educaţional, clasat pe locul 39 în lume. Dezvoltarea de politici publice de către guvern şi colaborarea cu sectorul privat pot reduce decalajele de competenţe şi creşte competitivitatea.

România ocupă locul 45 într-un clasament al prosperităţii care include 149 de state, arată datele raportului anual privind prosperitatea în Europa Centrală şi de Est (ECE), realizat de Erste Group şi Institutul Legatum.

“Prosperitatea a înregistrat o uşoară creştere în România în ultimii ani, fiind înregistrat un avans de trei poziţii, de la locul 48 în 2016”, menţionează raportul celor două instituţii.

Totodată, dacă regiunea ECE ar fi considerată o singură ţară, s-ar situa pe locul 38 în lume din punct de vedere al prosperităţii. În regiune, Austria deţine cea mai bună poziţie, ocupând locul 15 mondial, în timp ce Serbia se află pe locul 56, cu cel mai scăzut indicator al prosperităţii din ECE.

Indicele Prosperităţii Legatum trece dincolo de sfera indicatorilor macroeconomici, măsurând prosperitatea în mod holistic, luând în calcul atât bogăţia materială, cât şi bunăstarea socială. El  clasifică ţările în funcţie de nouă domenii diferite: calitate economică, mediu de afaceri, administraţie publică, educaţie, sănătate, siguranţă şi securitate, libertate personală, capital de încredere şi mediul natural.

Anul acesta, raportul privind prosperitatea în ECE se axează pe condiţiile de trai, sănătate şi educaţie.

„Următorii cincizeci de ani vor aduce schimbări profunde pe toate palierele societăţii – impunând un nou nivel de cooperare, coordonare şi solidaritate”, explică Andreas Treichl, CEO al Grupului Erste.

La rândul său, Sergiu Manea, CEO al BCR, consideră că România are nevoie de investiţii uriaşe pentru a avansa pe lanţul valoric al economiei şi pentru a face faţă provocărilor interne: demografia şi emigraţia, disparităţile geografice şi calitatea vieţii.  

„Având în vedere că investiţiile se situează sub nivelul de care are nevoie ţara, noi ne concentrăm pe educaţia financiară, oferind astfel oamenilor puterea de a crede în forţele proprii şi în capacitatea lor de a dezvolta economia şi de a-şi îmbunătăţi stilul de viaţă”, spune Sergiu Manea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO