Companii

Raport World Economic Forum- Riscuri Globale în 2023: Costurile ridicate de trai, dezastrele naturale şi problemele legate de mediu, conflictele geo-economice sunt primele trei riscuri ale următorilor doi ani

Raport World Economic Forum- Riscuri Globale în 2023:...

Autor: Roxana Rosu

11.01.2023, 16:38 138

Conflictele şi tensiunile geoeconomice au generat o serie de riscuri globale, interconectate, inclusiv constrângeri legate de aprovizionarea cu energie şi alimente, care vor continua probabil şi în următorii doi ani şi vor conduce la creşteri semnificative ale costurilor mijloacele de trai precum şi a gradului de îndatorare, potrivit Global Risks Report, realizat de World Economic Forum.

Aceste crize riscă să afecteze eforturile de diminuare a riscurilor pe termen mai lung, în special a celor legate de schimbările climatice, de biodiversitate şi de investiţii în capitalul uman.

Raportul susţine că posibilitatea de a contracara ameninţările grave pe termen lung este diminuată. În plus, este necesară o acţiune comună coerentă, înainte ca riscurile menţionate să devină critice.

Global Risks Report, cu o istorie de 17 ani, este realizat în parteneriat cu Marsh McLennan şi Zurich Insurance Group. Publicaţia se bazează pe opiniile a peste 1.200 de experţi în domeniul riscurilor la nivel global, factori de decizie şi lideri din zona de business.  

Analiza arată că pandemia şi războiul din Europa au readus în prim-plan crizele energetice, de inflaţie, alimentare şi de securitate.

Acestea creează riscuri, care vor domina următorii doi ani:

  • riscul de recesiune
  • creşterea gradului de îndatorare
  • o criză continuă a costului aferent mijloacelor de trai
  • societăţi diseminate din cauza dezinformării şi a lansării unor informaţii false
  • o pauză de la acţiunile rapide de gestionare a problemelor de mediu
  • războiul geoeconomic

"Peisajul riscurilor pe termen scurt este dominat de energie, alimente, datorii şi dezastre. Cei care sunt deja vulnerabili, sunt în suferinţă – iar în faţa multiplelor crizelor, numărul acestora este în creştere, atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace. Clima şi dezvoltarea umană trebuie să se afle în centrul preocupărilor liderilor mondiali, chiar şi în timp ce se luptă cu crizele actuale. Cooperarea este singura cale de urmat pentru viitor", a declarat Saadia Zahidi, Managing Director, World Economic Forum.

 

În opinia liderilor chestionaţi, eşecul în diminuarea riscurilor de mediu şi al adaptării la schimbările climatice, dezastrele naturale, pierderea biodiversităţii şi degradarea ecositemului reprezintă cinci dintre cele 10 riscuri principale - pierderea biodiversităţii fiind considerată unul dintre cele mai grave riscuri globale, pentru următorul deceniu.

În acelaşi timp, acţiunile liderilor globali, care pot avea drept consecinţe crize şi rivalităţi geopolitice, riscă să creeze probleme sociale de o gravitate fără precedent, în contextul în care dispar investiţiile în domeniul sănătăţii, al educaţiei şi al dezvoltării economice, ceea ce implică accentuarea divergenţelor sociale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO