Companii

Rareş Măcinică, Lagermax AED România: Anul acesta creşterea economică va fi de cel mult 3%. Pentru restul de până de 5%, ”poate doar dacă mergem la Biserică şi ne rugăm permanent”

Rareş Măcinică, Lagermax AED România: Anul acesta...

Autor: Cristina Bellu

24.01.2017, 16:02 1458

România va avea anul acesta o creştere economică de cel mult 3% pe fondul situaţiei geopolitice actuale, al creşterii gradului de protecţionism pe pieţele din UE, al problemelor existente între Rusia şi Ucraina cu repercursiuni negative în fluxurile comerciale, dar şi al pierderii unor relaţii comerciale cu anumite state din Orientul Mijociu, potrivit lui Rareş Măcinică, managing director al Lagermax AED România.

“Eu cred că anul acesta vom avea o creştere economică de cel mult 3%, iar restul de 2% (Comisia de Prognoză a îmbunătăţit pe 20 ianuarie estimarea de creştere economică pentru 2017 de la 4,3% la 5,2%- n. red.) poate doar dacă mergem la biserică şi ne rugăm permanent. Când spun acest lucru mă bazez un pic pe situaţia geopolitică actuală. În industria noastră creşte foarte mult gradul de protectionism al pieţelor din Uniunea Europeană. Deja Germania şi Franţa au introdus legi care defavorizează transportatorii români. În plus, Belgia a introdus obligativitatea ca şoferul să nu mai doarmă în cabina maşinii,ci la hotel. Acest lucru a determinat creşterea costurilor.”, spuneRareş Măcinică.

În acelaşi timp, problemele existente între Rusia şi Ucraina influenţează negativ fluxurile comerciale. “Au fost mari probleme în a aproviziona corect uzinele producătorilor de componente şi de maşini din Moscova şi din regiunile apropiate, din cauza situaţiei din Ucraina.”

O altă componentă luată în calcul de şeful Lagermax AED România se referă la pierderea unor relaţii de schimburi economice cu anumite state din Orientul Mijociu.

“După Revoluţie am pierdut o parte dintre relaţiile economice cu diverse state din Orientul Mijlociu. În multe dintre ţările de acolo făceam foarte mult export. Ar fi foarte bine dacă ministerul economiei ar putea să refacă aceste relaţii.”

Principalele temeri ale lui Rareş Măcinică legate de sectorul în care activează vizează impredictibilitatea , situaţia critică legată de disponibilitatea şoferilor şi deficitul forţei de muncă existent în industrie.

“Situaţia politică din ţară ar trebui ruptă cumva de mediul economic. Noi ne desfăşurăm activitatea sub anumite reguli. Ar fi bine să  avem o legislaţie fiscală pe următorii cinci ani, o legislaţie a muncii pe următorii zece ani, ş.a.m.d. Restul, ce se întâmplă în Parlament, ar fi bine să nu ne afecteze afacerile. Acesta reprezintă idealul funcţionării unei societăţi sau a unei economii fără incidente, care să reprezinte şi pentru investitorii de afară un lucru sigur.”

În opinia lui Măcinică, problema deficitului forţei de muncă ar putea fi rezolvată în parte prin optimizarea sau restructurarea administraţiei publice şi prin formarea unor programe de antreprenoriat pentru cei din diaspora.

Guvernul Dragnea/Grindeanu şi-a propus prin buget o creştere economică de 5,2%, cifră considerată supra-optimistă în acest moment, în condiţiile în care din T3 2016 trendul de creştere economică a început să scadă

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO