Companii

Rata de neocupare a birourilor a scăzut la 12,5%, pe fondul prăbuşirii livrărilor

Rata de neocupare a birourilor a scăzut la 12,5%, pe fondul prăbuşirii livrărilor

Romană Offices

Autor: Cristi Moga

14.07.2011, 00:04 312

Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti a scăzut de la15,8% în primul trimestru al acestui an la 12,5% în cel de-aldoilea trimestru, în condiţiile în care în prima jumătate a acestuian au fost finalizate în Bucureşti doar două clădiri de birouri demici dimensiuni - Frumoasă Office Building şi Romană Offices -, unalt imobil (Phoenix Tower) fiind redes­chis după un proces derenovare.

Stocul de clădiri finalizate a scăzut astfel cu 90% în primaju­mătate a acestui an, la circa 13.000 mp, potrivit unui studiu alfirmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, după o pri­măjumătate a anului trecut în care au fost finalizate pro­iecte mariprecum Lakeview, Euro Tower sau turnul B din City Gate.

Drept urmare, pe fondul intensificării activităţii deîn­chi­riere a clădirilor de birouri în prima jumătate a acestuian, când au fost contractate spaţii de circa 105.000 mp (plus 30%),suprafaţa spaţiilor disponibile s-a redus cu circa 60.000 mp, pânăla aproximativ 250.000 mp, ţinând cont de un stoc de 2 milioane demetri pătraţi la nivelul Capitalei.

Printre cele mai mari tranzacţii semnate în prima jumă­ta­te aacestui an se numără închirierea de către Premia MedCare a clădiriiNorth Point din nordul Capitalei (27.000 mp), preluarea de cătreUniCredit a unui spaţiu de 10.000 mp în Novo Park sau relocareabăncii Volksbank în Nusco Tower, într-un spaţiu de 8.000 mp.

Cei mai mari proproietari de birouri din Bucureşti suntfon­durile austriece de investiţii Immofinanz şi CA Immo, pre­cumşi oameni de afaceri români, ca Liviu Tudor, Dinu Patriciu sauGabriel Popoviciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO