Companii

Ratiu: Investim 70 mil. euro pentru a atrage noi producatori de componente auto in parcul industrial ARO

Ratiu: Investim 70 mil. euro pentru a atrage noi producatori de componente auto in parcul industrial ARO

Nicolae Ratiu: Platforma Campulung Industrial Park va fi ocupata in intregime de producatori de componente auto in maxim cinci ani

25.09.2008, 20:22 398

Potrivit lui Ratiu, investitiile in platforma parcului industrial din Campulung depind de ritmul in care vor fi atrase proiectele pentru noi fabrici. Ratiu a precizat ca suprafata de 46 de hectare a Campulung Industrial Park este destinata in principal investitorilor din domeniul componentelor auto.
"Incercam sa stabilim contacte cu potentiali investitori. La ARO, pentru moment, ne aflam in proces de renovare a unor cladiri si a retelelor", a spus Ratiu.
Compania va reconditiona spatii industriale cu o suprafata de circa 100.000 de metri patrati, care sunt deja racordate la retelele de utilitati, investitia fiind de 200 de euro pe metrul patrat. Potrivit acestui pret, Ratiu a apreciat ca fondurile necesare pentru acest proiect vor fi de pana la 19 milioane de euro.
Compania a atras doi producatori de componente auto care au inchiriat deja spatii pentru viitoarele fabrici, unul dintre ei fiind Nobel Plastiques, o divizie a producatorului francez de componente auto Nobel Automotive, detinut de grupul turc Orhan. Nobel a inchiriat 10.000 de metri patrati in cadrul parcului industrial pentru o viitoare fabrica, iar investitia initiala programata este de un milion de euro, urmand sa fi create 100 de noi locuri de munca.
Al doilea producator de componente auto care, potrivit lui Ratiu, a inchiriat o hala in cadrul Campulung Industrial Park, este Lear Corporation. El nu a specificat suprafata inchiriata de Lear, nici posibila investitie a producatorului. Lear detine in Romania o fabrica de componente pentru motoare electrice in Pitesti, unde lucreaza mai mult de 1.600 de oameni.
Cifra de afaceri a Lear in 2007 a fost de 70,5 mili. euro, in timp ce pierderile au trecut de 4 milioane de euro.
"In ceea ce priveste investitiile greenfield, avem 90.000 de metri patrati pe care vrem sa construim. Costurile pentru un metru patrat nou construit, de circa 500 - 600 de euro, vor ridica investitia totala la aproape 50 de milioane de euro, dar aceasta va fi realizata in 3 pana la 5 ani", a declarat Ratiu. 
El a adaugat ca platforma Campulung Industrial Park va fi ocupata in intregime de producatori de componente auto in maxim 5 ani. "Pe langa cele doua companii care deja lucreaza la Campulung, mai avem discutii si cu alte companii din Turcia si Germania."
Potrivit unor declaratii anterioare ale directorului parcului, Sergiu Filip, sase companii din sectorul automotive sunt interesate de dezvoltarea unor facilitati de productie in Campulung.
Landmark Management a preluat in cursul anului trecut, in urma unei licitatii, platforma industriala a fostei uzine ARO pentru 16,5 milioane de euro. Pe suprafata de 46 de hectare sunt construite hale ce totalizeaza 85.000 de metri patrati, la care se adauga constructia uzinei principale, de 100.000 de metri patrati.
Ratiu detine in Romania si afaceri in sectorul imobiliar, terenuri si chiar un complex rezidential in Bucuresti (Carol Parc Residence), dar si in industria ospitalitatii, cel mai cunoscut hotel fiind Lebada din Capitala. De asemenea, el detine si o tipografie in care a investit pentru relocare si modernizare circa 13 milioane de euro.
"Este vorba despre o cladire speciala, cu instalatii de monitorizare a temperaturii si a nivelului de praf. In prezent avem afaceri de 10 milioane de euro si cred ca vom ajunge la 12 milioane la finalul anului. Cam un milion pe luna", a adaugat Ratiu.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO