Companii

Raul Pătraşcu, Manager, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara: Există o mapare a nevoilor din sistemul de sănătate. Cumva ştim de ce avem nevoie, dar atunci când schimbi zeci de miniştri nu ai cum să construieşti şi să ai stabilitate

ZF Health&Pharma Summit’21

Raul Pătraşcu, Manager, Spitalul Clinic Judeţean de...

Autor: Cristina Bellu

27.09.2021, 11:23 184

Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, consideră că este greu să restructurezi sistemul de sănătate, să-l duci către performanţă în contextul în care la conducerea ministerului s-au perindat în ultimii ani zeci de miniştri.

“La nivelul sistemului au existat de-a lungul timpului promisiuni, analize. În 2017 pentru a putea accesa fondurile europene s-a creat la nivelul sistemului o mapare a nevoilor Cumva ştim de ce avem nevoie, dar atunci când schimbi zeci de miniştri nu ai cum să ai stabilitate şi să construieşti”, a spus Raul Pătraşcu la ZF Health&Pharma Summit’21.

Alte declaraţii:

Mulţi dintre noi am anticipat situaţia la începutul verii, dar puterea managerilor de spitale este una deosebit de limitată. Dacă vrem să fim optimişti spunem că suntem pompieri ai sistemului sanitar. Stingem incendiile care apar în viaţa de zi cu zi a unui spital, dar dacă aş fi un pic mai dur, aş spune că suntem nişte vidanjori ai sistemului sanitar. De fiecare data trebuie să interevenim şi să acoperăm o rană purulentă, să găsm soluţii inventive pentru a putea salva cât mai multe vieţii omeneşti în ciuda acestui sistem.

Anul acesta am primit zero lei de la Minsterul Sănătăţii desi am trimis liste pentru investiţii. Anul trecut am primit 30 mil. lei şi am reuşit să cumpărăm aparatură pentru secţia de neurochirurgie şi paratură de radiologie. Sigur ca ar fi nevoie de foarte multe investiţii: Spitalul are peste 1.100 de paturi şi 4.500 de angajaţi incluzând rezidenţii. În schimb am reuşit să atragem fonduri europene. Am atras 10 mil. euro pe programul operational de infrastructură, 50 mil. euro de la Banca Mondială în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, pentru a putea ridica un corp nou de clădire cu 5 etaje plus heliport şi 20 mil. euro cu ajutorul consiliului judeţean pentru a putea constru o materinitate nouă.

Cauzele valului 4 – cauzele sunt identice cu cele care au stat la baza celorlale faze. Există la nivel mondial o mişcare a populaţiei care duce la transmiterea virusului. Varianta Delta are o virulenţă ridicată. Având în vedere răspândirea mare la nivel global este inevitabil să nu ajungă în România mai ales că în perioada verii mulţi români au mers în concedii în afara ţării sau s-au întors acasă. De aceea era previzibil acest val şi vorbim de el de la începutul lunii mai. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2020. O altă cauză este rata mica de vaccinare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO