Companii

Război, pandemie, inflaţie? Nu contează. Românii vor ajunge să cheltuie anul acesta 6 miliarde de euro pe vacanţe în străinătate, record istoric. Suma este de 80 de ori mai mare faţă de consumul de carte

Război, pandemie, inflaţie? Nu contează. Românii vor...

Autor: Mirabela Tiron

30.07.2022, 14:02 12674

„Foamea“ de-a pleca în vacanţe în străinătate este reflectată de indicatorii BNR. În primele cinci luni cheltuielile pe vacanţe în afara ţării au fost de 2,5 mld. euro, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut. În acest ritm, sumele cheltuite în străinătate se vor duce la 6 mld. euro până la final de an. Spre comparaţie, piaţa cărţii este de 75 mil.euro pe an.

Românii s-au aruncat în 2022 să cheltuie o grămadă de  bani pe vacanţe în străină­tate, iar suma ar putea ajunge la 6 miliarde de euro până la final de an, nivel record, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor BNR din primele cinci luni.

BNR publică lunar contul curent al balanţei de plăţi (intrări şi ieşiri) în servicii, iar cele mai recente date arată că în turism avem un deficit uriaş de 1,1 miliarde de euro în primele cinci luni din acest an. Altfel spus, românii au cheltuit pe vacanţe în străinătate 2,5 mld. euro în ianuarie-mai anul acesta, în timp ce străinii au cheltuit în ţară 1,4 miliarde de euro. Dacă se păstrează acest ritm, deficitul pe turism se va duce la 2,64 miliarde de euro până la final de an.Nici războiul din Ucraina, COVID-19, inflaţia sau creşterea dobânzilor nu au domolit „foamea“ românilor de-a merge în vacanţe în afara ţării. Pe de altă parte, pentru edu­caţie, românii alocă cei mai puţini bani, piaţa de carte fiind estimată la doar 75-80 mil. euro anual, de circa 80 de ori mai puţin faţă de suma alocată pentru călătoriile în străinătate. Marile agenţii de turism de pe piaţa locală, al căror business se bazează şi 90%pe outgoing, adică trimiterea românilor în străinătate, îşi freacă mâinile dat fiind cererea în creştere pentru vacanţe.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro