Companii

Război pentru energie: „Limita de preţ este dată doar de maximele tehnice ale platformelor de tranzacţionare. Atacul cibernetic pe siguranţa livrărilor este acum noua luptă“

Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender: Ne aşteptăm să vedem unele dintre aceste atacuri cu ransomware din zona ideologică de hacktivism să lovească în perioada următoare statele membre NATO, deci şi România să fie prinsă în acest conflict.

Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender: Ne aşteptăm să vedem unele dintre aceste atacuri cu ransomware din zona ideologică de hacktivism să lovească în perioada următoare statele membre NATO, deci şi România să fie prinsă în acest conflict.

Autor: Roxana Petrescu

12.03.2022, 09:50 416

„Limita tehnică pentru preţul energiei pe OPCOM (bursa de energie din România) este setată la 9.999,9 euro pe MWh“, spune un consultant din piaţa energiei întrebat până unde mai pot creşte preţurile.

Pieţele de energie, gaz natural şi petrol sunt într-o volatilitate istorică, ieri barilul Brent mergând spre pragul de 130 de dolari, gazul cu livrare pentru azi începând ziua de tranzacţionare la circa 3.500 de dolari pe mia de metri cubi la Viena, iar energia spot pe OPCOM, pentru ziua de ieri, era de 440 euro/MWh. Comparaţiile cu orice alt nivel de dinaintea izbnucnirii războiului dintre Rusia şi Ucraina devin irelevante, întrebarea pentru toţi fiind cât se mai poate scumpi energia şi care este planul B în cazul în care Rusia opreşte robinetul de gaz.

„Limita tehnică pentru preţul energiei pe OPCOM (bursa de energie din România) este setată la 9.999,9 euro pe MWh. Ar trebui să vedem care sunt limitele tehnice de pe orice altă platformă de tranzacţionare pentru a vedea cam până unde poate tehnic să crească preţul“, spune un consultant din domeniul energetic.

Ieri, preţul benzinei premium a sărit pragul de 8 lei pe litru, astfel că un plin se face cu circa 400 de lei, cu 40% mai scump faţă de perioada similară a anului trecut. Sortimentele standard au ajuns la 7,45 lei pe litru, un nivel istoric.

Mai departe, evoluţia gazului pe bursa CEGH de la Viena dă fiori, ieri ziua de tranzacţionare fiind deschisă la un prag de 288 euro/MWh, ceea ce înseamnă apro­xi­mativ 3.500 de dolari pe mia de metri cubi.

„Toată lumea lucrează pe acest scenariu, ce facem dacă aceasta este ultima zi de livrare de gaz rusesc. Din acest motiv vedem preţurile acestea. Mai mult, ten­siunea este menţinută prin mai multe meca­nisme. Livrările de gaz rusesc oscilează foarte mult, astfel că jucătorii au impresia că în orice moment se poate opri alimentarea. Apoi revin la normal. Mai departe, lupta se dă prin atacuri cibernetice. Unele porturi de LNG (gaz natural lichefiat) au fost atacate, astfel că s-au produs întârzieri de două-trei zile, lucru care din nou ţine preţul sus. Gazul este unul dintre puţinele leviere pe care Rusia le mai are şi îl joacă în acest moment“, mai spun oamenii din domeniu.

Intensificarea activităţii de criminalitate informatică este deja vizibilă, specialiştii din domeniu aşteptându-se la o escaladare a atacurilor în perioada următoare.

„Câteva grupări de criminalitate informatică ce operează ameninţări de tip ransomware în scop comercial au anunţat că susţin cauza Rusiei şi au decis să atace anumite companii din Vest - să le blocheze accesul la date şi să le ceară recompensă pentru deblocare. Ne aşteptăm să vedem unele dintre aceste atacuri cu ransomware din zona ideologică de hacktivism să lovească în perioada următoare statele membre NATO, deci şi România să fie prinsă în acest conflict“, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice la Bitdefender.

Spre exemplu, la începutul lunii februarie nişte terminale petroliere ale unei companii nemţeşti au fost atacate, toate operând la acel moment la o capa­citate limitată. Este vorba despre activele deţinute de Mabanaft Group şi de com­pa­nia de înmagazinare Oiltanking Group. La acel moment, ambele companii au declarat forţa majoră în urma atacului ci­ber­netic care a intervenit pe data de 29 ianuarie. În total, 11 terminale au fost afec­tate. „Având în vedere fragilitatea lanţului de apro­vizionare de pe pieţele energetice, astfel de atacuri pot afecta livrările către con­sumatori şi afaceri“, scriau jurnaliştii de la SP Global la acel moment.

Mai mult, ieri, Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie din România, esenţială pentru stabilitatea alimentării cu carburanţi, a anunţat că a fost la rândul său ţinta unui atac cibernetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO