Companii

Războiul din Ucraina accelerează lucrurile: Portul Constanţa are aprobate şi în pregătire investiţii de peste 650 mil. euro în infrastructura portuară

Războiul din Ucraina accelerează lucrurile: Portul...

Autor: Florentina Niţu

24.05.2023, 00:08 7995

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPM), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, are aprobate şi în pregătire investiţii de peste 650 de milioane de euro în infrastructura portuară, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor oferite de reprezentanţii acesteia. 

„Pentru a veni în sprijinul ope­ra­torilor portuari şi pentru a le oferi condiţii de atragere a traficului de mărfuri, suntem concentraţi pe investiţiile în infrastructura portuară, atât din fonduri europene, cât şi din surse proprii“, a spus pentru ZF Florin Vizan, director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Cea mai mare investiţie, pentru care sunt în pregătire proiecte în valoare de peste 500 milioane euro, se realizează prin Programul Operaţional Sectorial „Transporturi“, din fonduri europene.

Printre investiţii se numără reabilitarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere şi de acces în portul Constanţa şi în zona Midia (115 mil. euro), dragaje în Constanţa, Midia şi Mangalia şi lărgirea gurii de acces în Midia (130 mil. euro), modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice (95 mil. euro) şi realizarea unor cheuri (75 mil. euro). Investiţiile vin în contextul în care traficul de mărfuri din port a crescut continuu şi anul acesta ar putea avea un avans de 50% faţă de anul 2013, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor oferite de reprezentanţii companiei.

„Portul Constanţa are capacitatea de opera cantităţi mari de mărfuri, fiind proiectat pentru 100 de milioane de tone de mărfuri pe an. Traficul atins în 2022 a reprezentat o performanţă istorică a portului Constanţa, de 75,55 milioane tone mărfuri, fiind cel mai mare volum de mărfuri operat în porturile maritime româneşti. În primele trei luni ale acestui an se înregistrează deja o creştere cu 10% în comparaţie cu anul trecut. Traficul total de mărfuri a depăşit 19 milioane de tone, faţă de 17,44 milioane de tone în primul tri­mestru al anului 2022. O creştere importantă, de circa 34%, s-a înregistrat în cazul containerelor care transportă marfă, de la 1,67 milioane de tone mărfuri în primul trimestru al anului 2022, la 2,24 milioane de tone în perioada similară a acestui an“, a menţionat directorul general al Admi­nistraţiei Porturilor Maritime.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro