Companii

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Cererea pentru cea de-a doua tranşă de doze de vaccin este mare, dar ritmul de vaccinare este unul scăzut, de doar 1.000 de persoane pe zi

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică:...

Autor: Alexandra Matei

30.12.2020, 09:52 948
 

Cea de-a doua tranşă de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech, împotriva Covid-19, a ajuns marţi, 29 decembrie, în cele şapte centre de stocare şi destribuţie din România, iar cele peste 140.000 de doze vor merge, în urma cererilor din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), către spitalele şi centrele de vaccinare. Cererea pentru acest vaccin este mare la nivel de ţară, conform expertului în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, însă ritmul de vaccinare este unul destul de scăzut deocamdată, de doar 1.000 de persoane pe zi.

„Dacă ne gândim că în continuare trebuie să vaccinăm medicii şi tot personalul din linia întâi şi apoi persoanele cu risc crescut, 140.000 nu e un număr mare. Avem un drum lung de făcut. Dozele de vaccin din prima tranşă, din câte ştiu eu, nu s-au consumat în totalitate, ceea ce este îngrijorător pentru că ritmul de vaccinare ar trebui să fie mult mai rapid. Un număr de 1.000 de vaccinuri pe zi este foarte mic”, a declarat pentru zf Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică.

Datele oficiale arată că până la data de 29 decembrie la ora 17 au fost vaccinate în România 2.778 de persoane, din care doar 712 în ultimele 24 de ore, potrivit Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Cu ritmul actual, spune Răzvan Cherecheş, oamenii din afara personalului medical vor începe să se vaccineze foarte târziu, însă există speranţa că acesta va creşte semnificativ.

Totodată, el spune că dacă săptămâna următoare vor veni încă 140.000 de doze, ar trebui să se ajungă la un ritm măcar de 5.000-10.000 de persoane vaccinate pe zi la nivel de ţară, iar dacă acesta se va menţine, ar trebui ca în primăvară vaccinul să ajungă şi la restul populaţiei.

Dozele de vaccin pot fi păstrate timp de cinci zile, timp în care trebuie să fie administrate în totalitate pentru că după acest termen nu mai pot fi folosite, ceea ce ar însemna că s-ar irosi.

În ceea ce priveşte măsura în care s-au vaccinat cei din linia întâi – medici, asistente şi restul personalului medical – expertul în sănătate publică spune că are dubii legat de datele recoltate de minister cu privire la acest lucru, date care arată că doar 50-60% dintre cei care beneficiază momentan de vaccin s-au înscris pe liste.

„Opinia mea este că în domeniul medical este vorba despre o minoritate de oameni care vor refuza să se vaccineze, pentru că cei care cunosc şi înţeleg cum funcţionează biologia nu au de ce să refuze vaccinarea, decât în cazul unor situaţii speciale, precum cele în care vorbim despre alergii sau alte afecţiuni”, a mai spus Răzvan Cherecheş.

La Bucureşti au ajuns astăzi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino 40.950 de doze, potrivit colonelului Rome Feraru, doze care au fost depozitate în congelatoarele performante ce asigură o temperatură între -60 şi -90 de grade Celsius şi urmează să fie distribuite zilele următoare în spitale sau prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică judeţene arondate centrului de stocare.

În celelalte şase centre de depozitare din ţară, dozele de vaccin au fost distribuite astfel: Iaşi – 25.350, Cluj-Napoca – 29.250, Constanţa – 8775, Craiova – 12.675, Braşov – 12.675 şi Timişoara – 10.775.

În primele 24 de ore s-au vaccinat circa 1.000 de persoane, toate din linia întâi, printre care asistente, medici şi restul personalului medical. A fost raportată, până în acest moment, o singură reacţie adversă, potrivit datelor puse la dispoziţie de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO