Companii

RBL: Cota unică a fost un element cheie pentru creşterea economică din ultimii 17 ani. ”Trecem de la euforia aprobării unui plan de redresare şi rezilienţă de zeci de miliarde de euro, care ar trebui să modernizeze România, la întoarcerea în instabilitate şi impredictibilitate fiscală, cu declaraţii care ne ţin treji noaptea”

RBL: Cota unică a fost un element cheie pentru...
11.11.2021, 14:56 1264

Trecerea României în 2004 de la cotele progresive de impozitare la cota unică a fost un câştig extraordinar şi un element cheie pentru creşterea economică şi socială accelerată din ultimii 17 ani, iar discuţiile privind modificarea ei dau peste cap planurile de dezvoltare ale antreprenorilor, susţin companiile membre ale organizaţiei Romanian Business Leaders.

„Antreprenorii români încearcă să înţeleagă care e direcţia în care se îndreaptă România cu noii căpitani aflaţi la cârma ei. De câteva luni pendulăm între speranţa ieşirii din criză şi reîntoarcerea în plină criză pandemică. Trecem de la euforia aprobării unui plan de redresare şi rezilienţă de zeci de miliarde de euro, care ar trebui să modernizeze România, la întoarcerea în instabilitate şi impredictibilitate fiscală, cu declaraţii care ne ţin treji noaptea. Suntem într-un yo-yo exasperant.” a spus Dragos Petrescu, Preşedintele Romanian Business Leaders.

Potrivit RBL, cota unică a avut efecte extrem de benefice asupra economiei locale în ultimii 17 ani:  

  • a favorizat creşterea masivă a clasei de mijloc a ţării, prin dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, descurajând emigrarea  specialiştilor şi a investiţiilor.
  • 150.000 de locuri de muncă au fost aduse la lumină şi fiscalizate, astfel încât de la cca. 2% aport în PIB a impozitului pe venit în 2004, s-a ajuns la 3.7% aport în PIB în 2017 şi 2018, cu o scădere ulterioară cauzată de micşorarea cotei unice şi de introducerea unor facilităţi fiscale pentru anumite sectoare.
  • a contribuit la triplarea PIB-ului ţării de la 75 de miliarde de dolari în 2004, la 249 de miliarde de dolari în 2020.
  • a simplificat sistemul de administrare fiscală atât din perspectiva contribuabilului, cât şi a autorităţilor fiscale, reducând costurile de prelucrare/procesare a declaraţiilor fiscale.
  • au fost stimulate investiţiile româneşti şi străine şi România a reuşit, în ciuda multor altor obstacole, să se menţină într-o zonă competitivă în grupul ţărilor emergente din Europa Centrală şi de Est.

În acest context, RBL apreciază că România are nevoie de creşterea colectării taxelor şi impozitelor şi la descreşterea decalajelor sociale, dar nu eliminarea peste noapte a cotei unice va duce la asta, ci o serie de alte măsuri, de la evitarea excepţiilor şi a scutirilor nefundamentate economic, la regândirea sistemului de contribuţii sociale, de la lupta reală cu evaziunea fiscală, la reformarea ANAF prin digitalizare şi profesionalizare.

Pentru o ţara aflată deja în top-ul ţărilor cu cea mai mare impozitare a veniturilor din muncă, o escaladare suplimentară a costului muncii pentru angajaţi şi angajatori va duce la o nouă migrare a veniturilor în zona gri/neagră, la un nou val de emigrare a specialiştilor şi la o escaladare a preţurilor în multe domenii, la o scădere a atractivităţii României pentru orice fel de investiţii - toate pe fondul crizei Covid şi a crizei generalizate a forţei de muncă.

Există patru cuvinte pe care încercăm să le eliminăm din exprimări. Noi înşine facem haz pe seama lor, pentru că atât de mult le-am repetat, că au devenit clişee. Şi cu toate acestea, ele reprezintă cele patru lucruri care ne ţin noaptea treji, pe noi antreprenorii: predictibilitate, stabilitate, transparenţă, responsabilitate. Sau mai bine zis lipsa lor.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO