Companii

Realitatea cifrelor: Medicamentele „made in Romania“ ocupă doar 8% cotă de piaţă în valoare, de trei ori mai puţin faţă de acum un deceniu

Realitatea cifrelor: Medicamentele „made in Romania“...

Autor: Georgiana Mihalache

30.11.2020, 07:00 1896

România are cea mai scăzută cotă de piaţă la medicamentele produse local din regiunea Europei Centrale şi de Est, produsele realizate în ţară ocupând doar 8% în coşul de medicamente al românilor, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Iqvia, citate de Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

În 2006, cota de piaţă a produselor locale era de 28%.

În comparaţie, în ţări din regiunea Europei Centrale se consumă mai multe medicamente produse local, cum este cazul Poloniei, unde producţia locală are 27% cotă de piaţă. Şi Slovenia are o industrie locală puternică, având o cotă de piaţă de 17%, dublă faţă de România. În Ungaria, 10% dintre medicamentele vândute sunt ale producătorilor locali. „Soluţia pentru a creşte cota valorică a medicamentelor «made in Romania» este desemnarea industriei de medicamente drept una strategică şi acordarea facilităţilor fiscale pentru investiţii“, susţine Dragoş Damian.

Pandemia de COVID-19 a readus industriile locale în prim-plan, mai ales atunci când graniţele s-au închis, iar fiecare ţară a fost pe cont propriu. Industria locală de medicamente a devenit astfel printre cele mai importante domenii, în contextul în care pacienţii aveau nevoie de medicamente, iar cererea a crescut considerabil.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO