Companii

Realitatea din sănătate: 3.900 de pacienţi sunt în prezent pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi sau ficat, în timp ce doar puţin peste 200 de transplanturi se fac anual pe aceste organe în România

Realitatea din sănătate: 3.900 de pacienţi sunt în...

Autor: Mirabela Tiron

12.03.2023, 12:56 284

♦ Agenţia Naţională de Transplant (ANT), instituţia publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii care se ocupă de coordonarea activităţii de transplant, nu are nici măcar o conducere stabilă, preşedintele fiind „interimar“ ♦ Asociaţia Transplantaţilor: Cifrele nu sunt foarte bune, ar fi un plus dacă s-ar dezvolta noi centre de transplant în ţară.

Aproape 3.900 de români aşteaptă în prezent pe liste pentru un transplant de rinichi şi ficat, potrivit datelor la zi din Registrul Naţional de Transplant,  în timp ce în centrele din ţară se realizează anual puţin peste 200 de transplanturi  cu aceste organe.

În 2021 erau pe lista de aşteptare 5.300 de pacienţi, atunci s-au făcut 209 astfel de transplanturi, arată rapor­tul Agenţiei Naţionale de Transplant, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii.  Cifrele pe anul trecut nu au fost făcute publice încă.

Datele statistice la zi din registrul naţional de transplant al agenţiei mai arată că aproape 1.000 de persoane care aşteptau un transplant de rinichi, ficat, plămân sau cord au decedat.

Cei mai mulţi pacienţi, respectiv 4.918 se aflau în 2021 pe lista de aşteptare  pentru un transplant de rinichi la finalul anului 2021, când s-au realizat doar 156 de transplanturi de rinichi. Pentru transplant de ficat aşteptau 431 de persoane, fiind realizate doar 53 de transplanturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO