Companii

Reapar investiţiile în energia convenţională? Un nou proiect pe gaze, de 300 mil. euro, a primit avizul de racordare la reţea. În spatele lui sunt oameni cu ştate vechi în sector

Reapar investiţiile în energia convenţională? Un nou...

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2022, 12:40 946

♦ Oameni direct sau indirect legaţi de readucerea în piaţă a fostei termocentrale Borzeşti, pe vremuri una dintre cele mai importante unităţi de producţie din sistemul energetic local, sunt implicaţi în proiecte de producere de energie de circa 1.000 MW cu o valoare de 675 de milioane de euro. Cele mai mari ca şi capacitate sunt pe gaze, urmate de proiecte de energie eoliană.

La mijlocul lunii trecute, compania Smart Electric Design a obţinut avizul tehnic de racordare la reţea pentru o centrală cu ciclu combinat (energie electrică şi termică) de 471 MW, la Vetiş, în Satu Mare. Compania de proiect este deţinută de Renovatio Asset Management, unul dintre cele mai importante grupuri active în domeniul energiei verzi din România, şi de Doru Voicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada mandatului lui Adriean Videanu. Doru Voicu a fost şi director de dezvoltare al CEZ România. Dacă acest proiect se va realiza, el ar putea ajunge la o valoare de 290 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Dar Doru Voicu alături de persoane din spatele Renovatio sunt implicaţi în mai multe proiecte de producere a energiei majoritatea conectate cu fosta Termocentrală Borzeşti. Unitatea a fost una dintre cele mai mari uzine de producere a curentului electric din România şi prima mare centrală de termoficare din ţară, ce putea alimenta consumatorii cu abur şi energie electrică, fiind situată în cartierul Borzeşti al municipiului Oneşti. În anii ’80 unitatea ajunsese la o putere instalată de 1.000 MW. Alături de Termocentrala Doiceşti, Borzeştiul a fost cel mai important activ care a fost vândut în urma procesului de lichidare a Termoelectrica. La finalul anului 2019, unitatea a fost preluată de Infinite Gas Development, pe suma de 5,6 milioane de euro, care s-a transformat în Electrocentrale Borzeşti, compania fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO