Companii

Record de microberării deschise în 2020: „Acest segment încurajează creativitatea şi stimulează concurenţa“

ANALIZĂ

Record de microberării deschise în 2020: „Acest...

Autor: Alexandra Matei

22.06.2021, 19:40 328

♦ În 2020 s-au deschis 20 de microberării, faţă de 12 în 2019 ♦ În ultimul deceniu, numărul micilor producători de bere a crescut de la 2 la 78 de microberării l Brandurile artizanale provoacă la creativitate cele patru multinaţionale din industria berii, în condiţiile în care vânzările lor sunt încă infime pe o piaţă de peste 1 miliard de euro anual ♦ Până şi rafturile supermarketurilor „s-au deschis“ pentru berile artizanale.

Nişte chibiţi ai pieţei berii priviţi din per­spec­tiva vânzărilor, dar care joacă agil şi cu multă creativitate în a crea branduri noi pe o piaţă a berii de 1 mi­liard de euro dominată la vârf de mărci cu tra­di­ţie de sute de ani precum Timişo­rea­na, Ursus, Azuga sau Ciuc.

Microberăriile merg spre „prima sută“ în România, după ce în 2020 s-au deschis 20 de astfel de unităţi şi, în ciuda unui context complet nefavo­rabil afacerilor mici s-au închis numai trei. Numărul lor a crescut în ultimul de­ce­niu de la 2 la 78 de unităţi, arată datele Asociaţiei Berarii României, care grupează liderii pieţei locale de bere.

„Numărul total al producătorilor de bere a crescut în 2020 la 86, faţă de 68 în 2019. Din cei 86, 78 sunt micro­be­rării. Ca tendinţă, în ultimii 5 ani, micro­berăriile au crescut de 4 ori. În pe­rioada ianuarie – martie 2021, au fost eliberate 3 noi autorizaţii pentru microberării. Piaţa berilor artizanale a plecat într-adevăr de la un nivel scă­zut, dar apetitul românilor a fost într-o creş­tere continuă. Berea artiza­nală este foarte pretabilă consumului în HoReCa, de aceea, în ultimii ani, mai ales înainte de pandemie, parteneria­te­le între baruri, restaurante şi micro­be­rari au avut un succes extraordinar. De aici şi numărul de microberării care au crescut de la an la an în Ro­mâ­nia, urmând trendul global“, a spus pen­tru ZF Julia Leferman, direc­tor ge­ne­ral al Asociaţiei Berarii României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO